MESIĆ O PRESUDI U AFERI PATRIA

'Ima gadova koji bi me htjeli umočiti, ali do moje smrti to neće učiniti'

17.02.2015 u 11:07

Bionic
Reading

Nakon što je finski sud u mjestu Hämeenlinna jučer osudio dvojicu bivših vodećih ljudi finske Patrije Heikkija Hulkkonena i Reijoa Niittynena na godinu dana i osam mjeseci uvjetno zbog davanja mita pri prodaji finskih oklopnjaka Hrvatskoj, a trećeoptuženog direktora prodaje Tuomasa Korpija oslobodio, oglasila se Patria koja je kažnjena s 297 tisuća eura, ali i Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH čije se ime spominjalo kao osobe kojoj je mito bilo obećano

U Patriji ističu kako su na zatvorsku kaznu za davanje mita u slučaju izvoza vozila u Hrvatsku osuđeni njihovi bivši zaposlenici dok je njihov aktualni zaposlenik oslobođen optužbi. Hoće li se tvrtka žaliti na izrečenu kaznu od 297.000 eura, još se razmatra.

'Odluku suda ne smatramo opravdanom, a nakon što proučimo obrazloženje presude, odlučit ćemo hoćemo li se žaliti', stoji u priopćenju koje potpisuje glavna savjetnica Hanna Kyrki.

Podsjetimo, sud je sudio Patrijinim čelnicima zbog posla opremanja Hrvatske vojske s 84 finska oklopnjaka u vrijednosti od 112 milijuna eura. Riječ je o predmetu u kojem su čelnici finskog proizvođača oružja suđeni jer su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću, što su oni porekli.

Iz Rusije se telefonski HRT-u javio Mesić koji je kazao kako 'ne zna tko je dizao novac u Patriji'.

'Ne znam menadžere i ne znam kome su davali novac. Sve je to moguće, ali to s Hrvatskom nema veze, odnosno nema veze s predsjednikom Republike jer je predsjednik vrhovni zapovjednik i nema veze s nabavom nikakve opreme i naoružanja. Zato je zaduženo Ministarstvo obrane. Nema ni jednog razloga da se mene ovdje za išta tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati', poručio je Mesić.

U Đuri Đakoviću navode njihova grupa ni na koji način nije povezana sa suđenjem koje se odvijalo u Republici Finskoj i koje je rezultiralo nepravomoćnom presudom za obećavanje davanja mita.

'Po našim saznanjima u presudi se spominje gospodin Bartol Jerković kao osoba kojoj su osuđeni obećavali davanje mita. Međutim i prema riječima samog finskog tužitelja u ovom slučaju nema nijednog dokaza kako je gospodin Bartol Jerković primio mito. Prema našim saznanjima u Republici Hrvatskoj i Republici Finskoj ne vodi se nikakav kazneni postupak protiv gospodine Jerkovića. Stoga nema nijednog činjeničnog razloga preispitivanja mandata gospodina Jerkovića kao glavnog izvršnog direktora društva Đuro Đaković Specijalna vozila', stoji u odgovoru iz Đure Đakovića.

Premda su se Mesić i Jerković spominjali kao oni kojima je mito obećano ili dano to se nikad nije dokazalo.