OPORBA NE MOŽE DOĆI K SEBI

Šeks: Komedija, komedija, bila bi da nije tragedija!

13.02.2015 u 16:09

Bionic
Reading

Iako su izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor uz niz peripetija konačno izglasane, oporba u samom izglasavanju nije sudjelovala. Ovakav cirkus oko izmjena ne pamte ni dugovječniji saborski izvjestitelji, ali ni najdugovječniji saborski zastupnik Vladimir Šeks. Vladajući SDP pak se čudi što mu se drugi čude

'Komedija, komedija, bila bi da nije tragedija', prokomentirao je izglasavanje izmjena izbornog zakonodavstva HDZ-ov Vladimir Šeks.

Kazao je kako u gotovo 25 godina koliko je u Saboru nije vidio ovakve izmjene zakona. 'Bilo je puno proceduralnih zavrzlama, napetosti, situacija, ali ovakve gluposti još nije bilo', rekao je Šeks.

Za sve odgovornim drži Zorana Milanovića, a simptomatično mu je bilo i to što za vrijeme glasovanja predsjednika Sabora Josipa Leke nije bilo za stolicom predsjedavajućeg, već je sjedio na svom mjestu u prvom redu saborskih klupa.

'Nejasno mi je zašto nije bio na predsjedničkom mjestu; to je neka poruka. Leko uvijek, kad je u sabornici, predsjeda sjednicom. Čim je krenulo Kreševo, trebao je zauzeti svoje mjesto i reagirati, i to je neka poruka', misli Šeks.

Međutim, Leko kaže da nema nikakve posebne poruke u tome što nije bio na mjestu predsjedavajućeg. 'Raspored vođenja Sabora dogovara se u mojem uredu svaki dan; tako je i jutros dogovoreno da počnem voditi sjednicu i da odradim do pola 12, kako bi me zamijenila Dragica Zgrebec, a kako bih ja bio pripravan otići na okrugli stol i pozdraviti Nevena Mimicu i Vesnu Pusić. Bio sam u sabornici i čekao sam da završi glasanje da bježim čim prije na okrugli stol', objasnio je Leko

Način na koji je zakon izglasan i i sve što je posljednjih dana prethodilo samog glasovanju nije oduševilo ni Leku. 'Volio bih da je izglasovan konsenzusom, na žalost, klubovi zastupnika su došli do kud su došli. To možda mogu obrazložiti da se radilo o sada, već izbornoj godini, pa je jače utjecala politika stranaka, nego opći zahtjevi građana', poručio je Leko.

Iako su se tijekom glasovanja iz usta oporbe mogle čuti riječi poput 'cirkus', 'lakrdija', 'čušpajz' i 'kaos', SDP-ov Peđa Grbin smatra da za to nije dogovoran SDP. Njegova je stranka, kaže, kako bi izbjegla bilo kakve dvojbe da se radi o političkoj trgovini, prihvatila prijedlog koji su uputile udruge civilnog društva, a ne neka od tzv. zaraćenih strana.

'Kaos se stvorio zbog toga što su određene osobe pokušale izbjeći svoju obavezu da glasuju za uvođenje preferencijalnog glasovanja, da glasuju za ukidanje nositelja lista i prije svega, zbog toga što neki nisu htjeli da u hrvatsko zakonodavstvo napokon uđe odredba koja će zajamčiti muškarcima i ženama da budu ravnomjerno zastupljeni u Hrvatskom saboru. Eto, zato se nije glasovalo i zbog čega je netko u Saboru krenuo raditi cirkus', smatra Grbin.

Zbog kršenja saborske procedure, već se počelo spekulirati i o ustavnim tužbama, no Grbin od njih ne strahuje.

'Svatko ima pravo podnijeti prijedlog, naravno da će Ustavni sud to propitivati i vjerujem da će donijeti odluku koja je usklađena s onim što smo propisali u zakonu. Poštovali smo i Ustav. Kako bismo izbjegli, dakle, bilo kakve dvojbe i kako ovo ne bi imalo naziv ni Lex Sanader, niti Lex Glavaš, Bandić, Čačić ili bilo što drugo, prihvatili smo prijedlog udruge građana', kaže Grbin.

Prijedlog amandmana oko kojeg se vodila neizvjesna bitka prilikom glasovanja zapravo dolazi iz redova nevladinih udruga okupljenih u inicijativi Svi mi za Hrvatsku svih nas.

U ime inicijative, Dragan Zelić kaže kako su zadovoljni što je prihvaćen njihov amandman.

'Žao mi je što živimo u takvoj zemlji gdje se ovakve stvari moraju regulirati zakonom; treba imati na umu da ova zabrana vrijedi samo za parlamentarne izbore, ali za buduće lokalne izbore ove zabrane neće vrijediti, tako da se moraju i te stvari uskladiti. Kada se ide u zadnji tren rješavati stvari, kada ste imali tri godine da kvalitetno uredite sve zakone, a čekali ste zadnji tren, navrat-nanos, onda se događaju ovakve proceduralne nečistoće i nadam se da će ovo biti lekcija za ubuduće', kazao je Zelić.