SELOTEJP KOALICIJA?

Svi pognuli glave jer žele Glavaševe glasove

13.02.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Pokazuju li hrvatski političari istu pragmatičnost prema izjavama Branimira Glavaša koju su srpski pokazivali prema Vojislavu Šešelju? Politički analitičari su suglasni: Iako ih mnogi uspoređuju, utjecaj Branimira Glavaša u Hrvatskoj znatno je jači nego što je Šešeljev u Srbiji. Uostalom, parlamentarni izbori su blizu i nikad se ne zna hoće li u političkom preslagivanju pojedinim snagama dobro doći koalicija s HDSSB-om

Politički analitičar Žarko Puhovski slaže se da se mogu povući određene paralele, no poručuje: Šešelj je u Srbiji neusporedivo slabiji nego Glavaš u Hrvatskoj jer Šešelj zastupa stranku koja je slabija od HDSSB-a.

Specifično je, kaže Puhovski, to što je Šešelj u svojim izjavama provocirao druge države te je izdigao svoj slučaj na međunarodnu razinu. Glavaš se, smatra Puhovski, bavi samo 'unutarnjim neprijateljem'. Primjećuje da niti jedan niti drugi poslije izlaska iz zatvora nisu pokazali 'nikakav osjećaj dodatne odgovornosti prema žrtvama'.

Analitičar Davor Gjenero smatra da 'Šešelj u Srbiji ne predstavlja ništa' dok je Glavaš u Hrvatskoj dio 'Milanovićeve alternativne vladajuće koalicije'. 'Za razliku od Šešelja koji vodi suludu nacionalističku politiku, Glavaš vodi pragmatičnu politiku. On za one koji su ga pustili odrađuje važan posao', smatra Gjenero. Kaže da Milanović HDSSB-ovcima nadomješta glasove svojih koalicijskih partnera, HNS-a i IDS-a.


'Selotejp koalicija SDP-ovaca s Glavašem osigurava dostatan broj glasova da se nadomjesti HNS-ove i IDS-ove glasove. Vidjet ćete da će biti više situacija da se interesi sljedbe Branimira Glavaša ne narušavaju', misli Gjenero.

Poručuje da pakt Glavaša i Milanovića traje od 2007. 'Još je tada Milanović računao na Glavaša, potom kada su pokušali mijenjati Ustav nakon što se pojavio lex Perković ili izborni zakon', nabraja Gjenero. Tvrdi i da je Glavaš na predsjedničkim izborima podupro Ivu Josipovića koji mu je 2010. oduzeo sva odličja te da Milanović preko Glavaša želi pod svoje dobiti pobunjene branitelje u Savskoj 66.

Srđan Dvornik
, filozof, aktivist i publicist, poručuje da niti izjave Šešelja niti Glavaša ne izazivaju reakcije vodećih političara jer, tvrdi Dvornik, hrvatsko i srpsko društvo pate od 'nacionalističkog postava države koja mora biti vezana za jednu etničku zajednicu'.

Tu je, poručuje, na djelu stav 'ne bi se štel mešati'. 'Političari nastoje u to ne dirati te gledati u drugom pravcu i izbjeći direktnu konfrontaciju', misli Dvornik. U Hrvatskoj, poručuje, svi taktiziraju jer su uskoro parlamentarni izbori. 'Nakon njih će možda imati potrebu koalirati s tom strankom', zaključuje.