SPORNI AMANDMAN

Čačić sretan jer Milanović koči 'HNS-ovu prljavštinu'

12.02.2015 u 14:22

Bionic
Reading

Nakon što su se jutros zastupnici Reformista zbog izmjena izbornog zakonodavstva žestoko obrušili na SDP i premijera Zorana Milanovića, oko 13 sati u Sabor je u goste došao i sam Radimir Čačić. SDP-ov amandman koji bi Čačiću onemogućio kandidiranje na izborima izazvao je bijes Reformista, no čini se da bi glavna vladajuća stranka sporne izmjene zakona ipak mogla povući. Dao je to u svojoj izjavi u Bruxellesu naslutiti premijer Zoran Milanović, a takav razvoj događaja Čačića je razveselio

Podsjetimo, SDP je svojim amandmanom predložio da se zabrani kandidiranje svim onima koji su pravomoćno osuđeni na kaznu veću od šest mjeseci, bez specificiranja o kojim se kaznenim djelima radi. Na taj način na sljedećim izborima Radimir Čačić ne bi se mogao kandidirati, no mogli bi primjerice Branimir Glavaš i Milan Bandić.

SDP je još jutros predlagao upravo takvu ideju, no oko podneva se iz Bruxellesa oglasio premijer Zoran Milanović kazavši kako bi se zabrana kandidiranja ipak trebala ograničiti na one pravomoćne osuđene za teška kaznena djela.

'Veseli me izjava premijera koji je jasno rekao da treba razlučiti kriminalne radnje, nečasne, svjesne, od nehata, to se svugdje u svijetu čini, i u Hrvatskoj. Sve sugestije civilnog društva i stranaka koje su predlagale da bi bilo dobro da se u izborno zakonodavstvo uvrsti i takav tekst su išle u tom smjeru. Zašto se, a ne mislim da je slučajno, pojavio amandman koji je direktno usmjeren na eliminaciju mene i samo mene iz političke utrke, to treba pitati one koji su u tome sudjelovali. Žao mi je da je tako, bio bih duboko politički i osobno razočaran da je SDP kao stranka, koja je stranka časnih ljudi kao što su i druge stranke, a posebno njezin predsjednik s kojim sam surađivao, postupio na ovaj način kao što se to može naslutiti iz teksta i namjere ovog amandmana', kazao je Čačić u Saboru.

Uvjeren je da je SDP takav amandman predložio jer je pokleknuo pod snažnim političkim utjecajima i pritiscima političkih partnera.

'Konkretno HNS-a koji je tu prizemnu političku manipulaciju i tu razinu prljavština primijenio već u stranci, a sad je to htio prenijeti i na Hrvatski sabor, što mislim da je malo previše, a naročito je malo previše što u tome sudjeluje SDP', kazao je Čačić.

Na Čačićeve prozivke reagirao je HNS-ov Milorad Batinić. Poručuje kako Čačić nije u fokusu HNS-aviše od godinu dana. 'SDP-ov amandmannapravljen je sukladno zahtjevima stranaka, nevladinih organizacija te u konzultaciji s pravnicima', kaže Batinić.

Međutim, upitan hoće li HNS podržati amandman ako se promijeni na tragu izjave premijera, Batinić je kazao da na hipotetska pitanja ne odgovara.