ZASTUPNICI REKLI - DOSTA

Sabor osudio vrijeđanje Pupovca, Burić opet prijeti!

12.02.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon žestokih verbalnih napada i govora mržnje, koje je prethodnih dana SDSS-ovom Miloradu Pupovcu uputio HDSSB-ov Dinko Burić, ali i sam Branimir Glavaš, saborski su zastupnici odlučili reći - dosta. Odmah na početku zasjedanja većina saborskih klubova zatražila je stanku kako bi upozorili na nedopušten govor jednog saborskog zastupnika, a o tome se oglasio i predsjednik Sabora Josip Leko

Kratku raspravu u Saboru inicirao je HNS-ov Goran Beus Richembergh, kazavši kako je Milorad Pupovac kao saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Saboru uvijek promicao toleranciju i međunacionalno povjerenje.

'Ono što se poručuje njemu kao lideru srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj zapravo je nota bene poruka čitavoj toj zajednici, ali nažalost poruka i svima koji su drugačiji, koji su drugi. Svaki je političar, pa i profesor Pupovac, zbog svog javnoga rada izložen i mora biti izložen i javnoj kritici i takvome kritičkom diskursu koji propituje njegovo javno djelovanje i poštivanje temeljnih demokratskih načela. Ali nitko od nas nije zaslužio niti smije doći u poziciju da ga se invektivama i klevetama označava te stigmatizira na način koji je '91., '92. ili '93. mogao završiti kobno', kazao je Beus Richembergh.

Pozvao je Beus Richembergh zastupnike da se suzdrže od govora mržnje. 'Svaka riječ takvoga tipa, dolazila ona od osuđenoga ratnog zločinca ili od bilo koga drugoga, pogotovo onoga tko se bavi politikom, ima posebnu težinu jer u javni diskurs unosi govor mržnje. Ne želimo povratak u '90., želimo da se zaštiti dignitet i integritet i ovoga doma i svakoga zastupnika, svake zastupnice u Hrvatskome saboru. Međunacionalni odnosi očito nisu u tako dobrom stanju kako smo mislili jer posljednji dani, posljednji tjedni vode radikalizaciji koja nije dobra i koja zapravo vodi vodu na mlin radikalima koji bi proizveli nove sukobe, koji mimo institucija ili marširajući na njih žele ugroziti demokratski poredak. Na to demokratska Hrvatska ne smije šutjeti i morati reagirati', kazao je HNS-ovac.

Osuda je stigla i iz SDP-a. 'Širenje netrpeljivosti, rasne mržnje i ksenofobije nešto je što je davno iza nas i tražim, molim od svakog od nas da kao zastupnici u Hrvatskome saboru svima jasno pošaljemo poruku jer naša odgovornost i obaveza je braniti najviše demokratske standarde ove zemlje, a ne rušiti ih. Ako netko ne zna drugačije, ako ne može drugačije, ako ima takav problem, onda sigurno mu nije mjesto ovdje, u ovome parlamentu', poručio je SDP-ov Igor Dragovan.

Na njegove posljednje riječi replicirao je sam HDSSB-ov Dinko Burić, ustvrdivši da on ne govori jezikom mržnje, nego jezikom istine.

'Zadnja sam osoba koja bi rekla da mrzi ijednog pripadnika srpske nacionalnosti i zadnja sam osoba koja bi rekla da pripadnicima srpske nacionalnosti nije mjesto u Hrvatskome saboru, ali sam osoba koja će jasno i glasno reći da sam uvjeren i smatram da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na RH nije mjesto u Hrvatskome saboru. Nije mjesto ni u Hrvatskome saboru, ni u obnašanju bilo koje dužnosti u RH koja je javnog karaktera', smatra Burić.

Iako se danas suzdržao od najtežih uvreda kojima je posljednjih dana zasipao Pupovca, Burić ipak nije stao s teškim optužbama.

'Sada ću otvoriti temu i neću stati dok na čistac ne istjeramo i Tesla banku, koja je zastupniku Pupovcu postala etnobiznis za osobno bogaćenje i osobnu korist. Nisam siguran sada, kada nema više zaštitnika Sanadera koji je naređivao gospodarstvenicima da pumpaju novac u Tesla banku radi osobnog bogaćenja zastupnika Pupovca; nisam siguran kako će to završiti te da neće završiti i u zatvoru. Gospodin Pupovac - ja govorim istinu, a ne jezikom mržnje - u mnogo čemu je bio, dok je Sanader bio na vlasti, njegov kvisko. Sada će imati priliku vrlo vjerojatno sa Sanaderom igrati 'čovječe, ne ljuti se' u Remetincu ako pravna država bude radila svoj posao kako treba', kazao je Burić, no na to je reagirao predsjednik Sabora Josip Leko upozorivši HDSSB-ovca da ne može prijetiti.

U obranu svog kolege Pupovca stao je i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, jasno dajući do znanja što misli o Burićevim riječima, ali i novim optužbama.

Nama iz nacionalnih manjina može se oduzeti sve, ali ne možete nam oduzeti dignitet i ne možete nam oduzeti osjećaj da vas se sramimo. Gospodin Pupovac je član ovoga Sabora 20 godina i gradio je ovu državu, sviđalo se to vama ili ne. Zato zaslužuje poštovanje. Vaša agresija i vaš govor mržnje su oružje slabih. Nemate nikakve druge argumente pa izvučete nekakav etnobiznis, a previše lako bi bilo da vam kažem da vi koji živite od nacionalizma cijeli život - vi ste etnobiznismen. To je vaše oružje, to je sve što imate i ništa drugo. Ničemu se ne čudimo pa ne čudimo se ni tome. Ima gorih stranaka od vas u svijetu, gorih. Ali poručujem vašim političkim partnerima da niti jedna stranka ne zaslužuje da ide s vama u koaliciju', kazao je Radin.

Nezavisni zastupnik Branko Vukšić i Laburist Nikola Vuljanić također se upozorili na neprimjeren govor mržnje upućen Miloradu Pupovcu.

'Zapanjujući govor mržnje usmjeren zastupniku Pupovcu i ostalim zastupnicima SDSS-a izvan kategorije je politike; to nije politika, to je haranga i javna potjernica za čovjekom koji obavlja svoj posao u ovome Saboru, po mom osobnome mišljenju puno bolje od većine drugih zastupnika. To je haranga, a njemu je na čelo postavljena meta i sada se čeka tko će biti prvi da tu metu nađe', kazao je Vuljanić.

Zastupnicima se obratio i predsjednik Sabora Josip Leko, podsjetivši ih i na Gandhijeve riječi. 'Svi zastupnici i svi dužnosnici imaju povećanu odgovornost za svoje ponašanje jer imaju i povećanu i moć i povećani utjecaj u društvu. Slažem se s mišljenjem da su Sabor i sabornica mjesto u kojem se mora govoriti otvoreno, ali u duhu i u skladu s načelima koja smo verificirali i kao društveni standard i kao normu u hrvatskom Ustavu. I najteže kvalifikacije mogu se izreći, a da ne budu vrijeđanje, da ne bude cilj potkopati i uvrijediti. Čini se sada vrlo važnim i zgodnim prenijeti ono što je Mahatma Gandhi rekao da je grijeh današnjice, a za sve političare čini mi se da bi trebali voditi brigu o tome. On kaže da je bogaćenje bez rada grijeh. Da je uživanje bez savjesti grijeh. Da je znanje bez karaktera grijeh. Da je poslovanje bez morala grijeh. Da je znanost bez čovječnosti grijeh. Da je religioznost bez žrtve grijeh. A najviše da je politika bez načela, bez vrijednosti i bez ljudskih ciljeva grijeh.' Ako bismo se držali našeg Ustava, mogli bismo sve ovo podvesti pod načela koja vrijede u našem Ustavu jer nas on poziva na uvažavanje, toleranciju, izgradnju suživota i mira za svakog pripadnika našeg društva', podsjetio je Leko.

Zamolio je Leko da se zastupnici uzdignu iznad uvreda jer im građani nisu dali mandat za međusobne obračune.

'Molim da zaista maksimalno zaštitimo sabornicu i Sabor u cjelini od bilo kakvih prizemnih ili osobnih frustracija, negacija, netolerancija, neuvažavanja. To je bolest koja bi mogla prouzročiti veće probleme i molim vas za to', kazao je Leko.