NAKON DEBLOKADE

Bildt se nada ubrzanju pregovora Hrvatska-EU

24.09.2009 u 20:22

Bionic
Reading

Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, koja predsjeda Europskom unijom, izjavio je u četvrtak da pripreme za nastavak pristupnih pregovora Hrvatske dobro napreduju te da očekuje ubrzanje pregovora.

NEW YORK - "Mislim da stvari idu dobro. Idući petak je međuvladina konferencija u Bruxellesu i drugi sastanci. Sve ide po planu", rekao je Bildt hrvatskim novinarima u New Yorku, gdje sudjeluje na 64. zasjedanju Opće skupština UN-a.

Na upit kad će završiti pregovori, kazao je da ne zna, ali da će se 2. listopada u Bruxellesu odlučivati o "ubrzanju pregovora" i drugim izvanrednim pitanjima.

Kraj godine kao rok dovršetka pregovora ocijenio je "malo preoptimističnim". "Ali ne bi trebalo trajati predugo. Svi zainteresirani su odlučni da se (pregovori) ubrzaju koliko je god moguće", naglasio je Bildt.

Švedski je ministar dodao da je u New Yorku razgovarao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, te da "stalno razgovara" s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, koji su također u New Yorku.