BANKA U SKANDALU

Novac u HSBC-u držala je i obitelj Lukšić?

10.02.2015 u 20:41

Bionic
Reading

Među 100.000 računa na kojima se nalazilo 120 milijardi dolara u švicarskoj podružnici HSBC banke, koja se našla u središtu skandala nakon što se otkrilo da se u njoj 'prao' novac, našlo se i 40 računa fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske na kojima je 33 milijuna dolara

Je li novac Hrvata koji su držali novac u HSBC-u legalan ili 'opran', nije poznato.

Najveći pojedinačni račun povezan s Hrvatskom onaj je na kojem je bilo 11 milijuna dolara, a HRT je objavio kako je procurilo da je riječ o novcu obitelji Lukšić koja HRT-u nije bila dostupna za komentar.

Will Fitzgibbon, novinar Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara. kazao je za N1¸televiziju kako 'u podacima banke pišu imena, prezimena, brojevi računa, profesije - pa tako vidim da je tu jedan vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš, teniski djelatnik, poduzetnik - a najviši iznos novca jednog Hrvata je 11,1 milijun dolara'.

Ministarstvo financija zatražilo je preko Porezne uprave i Ureda za sprečavanje pranja novca podatke o hrvatskim građanima koji su klijenti HSBC banke kako bi se utvrdilo je li bilo poreznih utaja.