IZBORNE LISTE

SDP odjednom otkrio žene, a zaboravio zločince

10.02.2015 u 11:00

Bionic
Reading

SDP bi na ovogodišnjim izborima diskvalificirao liste koje ne poštuju tzv. žensku kvotu, odnosno ne budu imale barem 40 posto žena. Otkud odjednom tolika principijelnost o zastupljenosti žena na izbornim listama kad njihova koalicija na prošlogodišnjim euroizborima nije poštovala kvotu od najmanje 40 posto zastupljenosti žena? Igraju, valjda, na našu kratku pamet

Podsjetimo, koalicijska lista SDP, HNS, IDS, HSU nije poštovala kvotu od najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola na kandidacijskim listama za izbore za Europski parlament i imala je samo četiri žene, a i one su bile vrlo nisko na listi.

Biljana Borzan bila je na drugom, Višnja Fortuna na osmom, Sandra Petrović Jakovina na devetom i Karolina Leaković na desetom od 11 mjesta.

HDZ je uredno poštovao žensku kvotu pa je na listi za euroizbore imao pet žena, od kojih su čak četiri bile zastupljene u prvih šest: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir i Ruža Tomašić. ORaH Mirele Holy, koalicija okupljena oko Nacionalnog foruma Nikice Gabrića i Hrvatski laburisti također su se držali načela o 40 posto žena listama.

Zbog činjenice da se sami do jučer nisu držali načela u koje se danas zaklinju, ne možemo se ne složiti s ocjenama kako je promjena izbornog zakonodavstva na kojoj inzistiraju zapravo samo kozmetičke naravi. Odnosno, vjerojatno je kako je cilj blokirati neke manje stranke da uopće sudjeluju u izborima. Za sve hrvatske stranke koje izlaze sa svojim listama na parlamentarne izbore karakteristično je da, i kad se formalno drže ženske kvote, žene uvrste na niska mjesta na listama pa one, u konačnici, imaju i manje šanse da uđu u Sabor.

Uostalom, SDP se ni pri imenovanju ministara u Vladi Zorana Milanovića nije ponašao kao da mu je važno da žene u većem broju drže važne i odgovorne pozicije u vlasti.

I dok se bave ženskom kvotom, SDP i vladajuća koalicija, HDZ i sve druge parlamentarne stranke odlučile su posve ignorirati mišljenje Ustavnog suda prema kojemu bi na izborima bilo zabranjeno na listama imati osuđene za najteža kaznena djela: korupciju, zloupotrebu dužnosti, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine.