REGISTAR BRANITELJA

Devet ministara ima braniteljski status

24.09.2009 u 15:35

Bionic
Reading

U sučeljavanju u Radio Ringu popularne Stojedince ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje Zoran Komar i predsjednik SDP-ova Savjeta za branitelje Ante Kotromanović suprotstavili su mišljenja o reviziji Registra branitelja, u kojem ima čak 500.000 branitelja. U zanimljivoj raspravi, u kojoj su u publici sudjelovali i branitelji, istaknuto je da bi taj problem branitelji brzo riješili među sobom da nema politike koja, kao i obično, sve pokvari

Predstavnik Ministarstva branitelja Komar drži da brojka od 500 tisuća branitelja nije pretjerana, dok se Ante Kotromanović zalaže za kategorizaciju Registra na temelju ratnog puta svakog branitelja. Na taj način bismo doznali tko je doista branio Hrvatsku i tko zaslužuje braniteljske privilegije, a tko ne.

Prema Kotromanovićevu mišljenju, u Registru branitelja najmanje je 100 tisuća osoba koje nose status branitelja iako ratišta nisu ni primirisali. Oni, naime, spadaju u tzv. neborbeni sektor, odnosno administrativno osoblje.

Raspravi Komara i Kotromanovića pridonijeli su i branitelji koji su sjedili u publici. Poznati vukovarski branitelj Fred Matić, isto kao i Kotromanović, zalaže se za reviziju registra. 'Branitelji bi to brzo riješili među sobom, ali politika i ovdje sve pokvari. Gotovo u svakoj vladi u samostalnoj Hrvatskoj sjedilo je barem desetak ministara koji se hvale braniteljskim statusom, a uvjeren sam da ih većina ratišta nije vidjela', kazao je Matić.

Ravnatelj Uprave za branitelje Komar je potvrdio da u ovoj vladi imamo devet ministara s braniteljskim statusom. Za ministra branitelja Tomislava Ivića, koji je pukovnik Hrvatske vojske, kazao je da je svoj braniteljski status pošteno zaslužio na ratištu. Bio je jedan od osnivača i prvih zapovjednika 107. brigade HV-a, a kao zapovjednik 107. bojne HV-a sudjelovao je u više borbenih akcija u Baranji, gdje je bio i ranjen.

'Uvijek kada se potegne pitanje braniteljskog statusa ministara, kao primjer izvuče se jedan koji je bio na ratištu, a iza njega se sakriju ostali', kazao je Matić. Na Komarovu primjedbu da to nije baš tako, Matić je sarkastično dobacio: 'Baš. Čobanković je kao bio veliki ratnik.'

U raspravi o političarima s braniteljskim statusom doznali smo da predsjednik Sabora Luka Bebić i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks imaju činove, doduše počasne, general-bojnika.

U prilog pretjeranog broja branitelja u Registru, Kotromanović se pozvao na poslanicu u kojoj je 1996. predsjednik države i vrhovni zapovjednik dr. Franjo Tuđman u Saboru iznio podatak da je u obrani i oslobođenju domovine sudjelovalo 336.000 branitelja.