KOSOR U ROMSKOM NASELJU

Koalicija HDZ-a i HSS-a zbog Podravke neće puknuti

24.09.2009 u 14:49

Bionic
Reading

'Koalicija HDZ-a i HSS-a zbog Podravke neće puknuti. Imamo dobru koaliciju i sve prijedloge i primjedbe stavljamo na stol i o svemu razgovaramo',rekla je u četvrtak u Čakovcu predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Prije sastanka s predstavnicima Međimurske županije posjetila je romsko naselje Parag u kojem je novcem iz PHARE programa i Vladinim sredstvima potpuno riješena infrastruktura, od struje i cesta do kanalizacije

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor ostat će na čelu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, odluka je to o kojoj je danas osobno izvijestila prilikom obilaska i otvorenja uređenoga romskog naselja Paraga, u općini Nedelišću, u Međimurskoj županiji.

Dolazak premijerke Kosor i privremenog otpravnika poslova izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Davida Hudsona obilježio je završetak radova na uređenju komunalne infrastrukture u tomu romskom naselju koje je Europska komisija financirala sa 670 tisuća eura iz programa PHARE, a Vlada RH izdvojila je dodatnih pet milijuna kuna iz ovogodišnjeg proračuna. Osim Paraga, trenutačno se uređuju još tri naselja u Županiji, u što će se uložiti 3,5 milijuna eura, a Vlada RH financirat će 23 posto ukupnih troškova.

U sklopu programa IPA uredit će se još dva naselja, Orehovica i Sitnice. Troškovi uređenja tih naselja su 2,5 milijuna eura, a Vlada RH sudjeluje s 833 tisuće eura, rekla je premijerka Kosor.

Istaknula je kako je ove godine izdvojeno 38,5 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete života romske zajednice, a za usporedbu, 2005. taj je iznos bio 2,76 milijuna kuna.

Premijerka Kosor također je rekla kako je vidljiv napredak u životu romske zajednice, posebice kad je riječ o izobrazbi budući da je broj romske djece koja polaze osnovnu školu u posljednje vrijeme učetverostručen.