SLUČAJ VELJKA MARIĆA

Milanović: Srbija s takvim zakonom u EU neće ući!

05.02.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odbila zaključak 57 saborskih zastupnika koji su tražili njegovo donošenje, a vezan je uz srpsku primjenu univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske. U zaključku se tražilo da se Vlada obveže na to da će u pristupnim pregovorima za ulazak u EU pritisnuti Srbiju kako bi ukinula zakon kojim je proširila svoju nadležnost i na procesuiranje ratnih zločina na području Hrvatske

Također se od Vlade tražilo da poduzme sve što je u njenoj nadležnosti radi zaštite branitelja Veljka Marića koji se nalazi u zatvoru u Srbiji.

'Smatramo da nema potrebe za donošenjem ovog zaključka jer Sabor uvijek, prema Zakonu, može donijeti zaključak i obvezati Vladu na zauzimanje određenih stavova. Sva stajališta koja Vlada zauzima idu u Sabor i Sabor će imati priliku zauzeti svoj stav. Neovisno o tome, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo vanjskih poslova već poduzimaju sve mjere da dovedu Srbiju u situaciju da povuče taj zakon jer su njime prekršene i određene međunarodne obveze te su zapravo ušli u prostor RH i na određeni način miješaju se u određene naše stvari. Radi se o procesuiranju zločina koji su počinjeni na našem području, nad našim državljanima, često i od naših državljana. Ono na čemu inzistiramo je da se to mora procesuirati u Hrvatskoj', kazao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.

Govoreći o slučaju Veljka Marića, koji se nalazi u srpskom zatvoru od travnja 2010, kada je uhićen na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske zbog sumnje u ratni zločin, Miljenić je kazao kako je to za njega 'grozna situacija'. 'Uputio sam i službeni zahtjev za njegovim transferom još 2012, no on je odbijen, a na zahtjev iz svibnja i prosinca prošle godine nismo dobili odgovor. Inzistirat ćemo i dalje na tome da ga prebacimo u Hrvatsku. Nažalost, to ne možemo fizički učiniti bez dogovora sa srpskom stranom', istaknuo je Miljenić.

Potom se uključio premijer Milanović kazavši kako će 'Srbija morati povući taj zakon jer mi nemamo takav zakon u odnosu na druge države i Srbiju'. 'EU funkcionira po određenim pravilima kada je u pitanju pravosudna suradnja. Pravila su jasna i zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira. Pozivam Srbiju da povuče ovaj zakon jer nama je to neprihvatljivo, kao što bi bilo i bilo kome drugome da mi imamo takav zakon. On nije u skladu s europskim uhidbenim nalogom.

Da se ovo ne bi pretvorilo u politički ping-pong, mislim da je stvarno zdravorazumski odmah reći da se s takvim zakonom u EU neće ući i Hrvatska to neće dopustiti. To ne radimo drugima i nećemo dopustiti drugima da to rade nama. Ovo je pitanje principa i zaštite nacionalnih interesa, prema svima jednako i za sve isti kriteriji, a naročito prema onima koji još nisu članica EU-a. Ne tražimo ničiji teritorij ni ljude, već da se poštuju osnovna pravila. Naša diplomacija i sve naše službe rade po tom naputku. Tu nema kompromisa', naglasio je Milanović i dodao da želi znati ako imamo kakvih nedostataka u jurisdikciji po tom pitanju. 'Svatko treba proganjati svoje zločince. Želim čiste račune', zaključio je Milanović.