HRVATSKA IZBORNA KARIKATURA

Potvrde o kažnjavanju jamče uspjeh na sljedećim izborima?!

05.02.2015 u 11:43

Bionic
Reading

Povodom Svjetskog dana izbora, GONG upozorava da je krajnji trenutak za zabranu kandidiranja osobama koje su osuđene za neka od teških kaznenih djela poput ratnog zločina i gospodarskog kriminala

Ako se u Hrvatskom saboru ne sakupi dovoljna podrška, i sljedeći parlamentarni izbori bit će prilika za kandidiranje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca i korumpiranih političara. Time će Hrvatski sabor ignorirati mišljenje Ustavnog suda iz 2011. u 'slučaju Glavaš' da je ustavnopravno neprihvatljiva mogućnost da Branimir Glavaš bude nositelj kandidacijskih lista na parlamentarnim izborima 2011., ističu iz GONG-a.

Podsjećaju na naputak Ustavnog suda koji glasi: 'Izborni postupci uvijek su najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu Republike Hrvatske. Riječ je o integriranom sustavu za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava. Logika izbornog procesa mora biti istovjetna toj ustavnoj logici. Ona mora voditi sva nadležna tijela u pronalaženju puta do pojedinačnih rješenja u svakom konkretnom slučaju.'

U skladu s dosadašnjom hrvatskom - iščašenom - praksom, GONG-ovci su napisali satirični javni poziv za kandidiranje za idući mandat Sabora, koji prenosimo u cijelosti.

Ignorirajući mišljenje Ustavnog suda prema kojem su izbori za Hrvatski sabor dio integriranog sustava za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava, i na sljedećim parlamentarnim izborima neće biti nikakvih prepreka za kandidiranje.

Pravo predlaganja lista za parlamentarne izbore imaju sve političke stranke i grupe birača, a što se tiče samih kandidata, većina aktualnih zastupnika u Hrvatskom saboru osigurat će rijetku priliku za kandidiranje svima koji su pravomoćno osuđeni za najteža kaznena djela:

- ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva poput genocida, agresije, terorizma, mučenja, ropstva, kaznena djela protiv života i tijela;
- politička korupcija poput zloupotrebe položaja i ovlasti ili službene dužnosti…

Kao prednost može se smatrati potvrda o kažnjavanju, što je jedinstvena prilika u usporedbi s ostalim javnim pozivima koji zahtijevaju potvrde o nekažnjavanju, kao u slučajevima zapošljavanja u javnom sektoru ili kandidiranja za vanjske članove odbora tog istog Sabora.

Općinski načelnici, gradonačelnici i župani ne trebaju brinuti jer će opet imati priliku istovremeno biti i saborski zastupnici, tj. istovremeno obavljati nekoliko zahtjevnih i odgovornih poslova.
Birači bi mogli dobiti pravo da glasaju za samo jednog kandidata s liste, a vjerojatnost da baš njihov kandidat bude izabran, ako će uopće postojati, bit će vrlo mala jer će kandidat morati dobiti minimalno 10 posto glasova unutar svoje liste. Neće predstavljati problem što glas birača iz pojedinih dijelova Hrvatske neće jednako vrijediti zbog nesređenosti izbornih jedinica.

319640, 367543, 359721, 262878