Hrvatska SABORSKA RASPRAVA

Krizno oporezivanje i samostalnih djelatnosti

  • Autor: Hina
  • 24.9.2009 10:54:07
  • 24.9.2009 10:50:44

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o zakonskom prijedlogu po kojemu bi tzv. kriznim porezom bila obuhvaćena i sva preostala primanja, pa i ona od samostalne djelatnosti.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo izvijestio je da bi, po predloženom zakonu o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, kriznim porezom, koji je na snagu stupio 1. kolovoza, bila obuhvaćena baš sva primanja.

Tako bi se od 1. listopada ove do 28. veljače 2011. kriznim porezom oporezivali svi primitci od samostalne djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, primitke po osnovi najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova i soba, dohodak od kamata i osiguranja, ustupanja autorskih prava, i dr.

Kao i kod plaća i mirovina, plaćanja kriznog poreza bit će oslobođeni oni čiji su mjesečni primitci manji od 3000 kuna, oni s primitcima između 3000 do 6000 kuna oporezivat će se po stopi od 2 posto, a iznad 6000 kuna po stopi od 4 posto.

Vlada predlaže da se zakon donese po hitnom postupku, kako bi se počeo primjenjivati od 1. listopada, a po najavi predsjednika Sabora Luke Bebića, zastupnici bi o njemu trebali glasovati danas poslijepodne.

O predloženom zakonu o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke raspravljaju saborski klubovi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još