SRBIJA JE AGRESOR

HDZ izdvojio pozitivne strane presude za genocid

03.02.2015 u 14:59

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković, komentirajući u utorak odluku Međunarodnog suda pravde kojom je odbačena hrvatska tužba i srpska protutužba za genocid, poručio je kako je definitivno utvrđeno da je Srbija bila agresor te da su ona, JNA i domaći Srbi na ovim područjima učinili brojna zlodjela i brojne ratne zločine koje u cjelosti imaju obilježja genocida

'Neke stvari koje su dosada na neki način često i negirane, ostaju zapisane u toj presudi i treba ih sada podvući: definitivno je utvrđeno da je Srbija bila agresor na ovom području, a također utvrđeno je i da su Srbija, JNA i domaći Srbi na ovim područjima učinili brojna zlodjela i brojne ratne zločine koje u cjelosti imaju obilježja genocida, no na žalost, ono što je sud tražio vezano za Konvenciju, manjka ona genocidna namjera', kazao je Bošnjaković novinarima u središnjici stranke.


Dakle, pojašnjava, protjeravanja, silovanja, ubojstva sve je to utvrđeno u presudi da se događalo na našim područjima kao i da je sve bilo u cilju stvaranja Velike Srbije, međutim, dodaje, fali ona namjera da to bude u cilju uništenja i istrebljenja.

'Presudom je utvrđena i činjenica da hrvatska nije imala genocidne namjere, da brijunski transkripti nemaju nikakve namjere da bi se nekoga istrijebilo i uništilo s tih područja i to su neke stvari koje će ostati vezano za ovu presudu i koje će biti osuda ovoga što se događalo na našim prostorima', zaključio je Dražen Bošnjaković

Plenković: Sud utvrdio genocidne radnje nad Hrvatima

O presudi se oglasio i HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković

Pozitivno je to što je Međunarodni sud pravde (ICJ) ispravno utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima, ali nažalost nije zaključio da je to učinjeno s posebnom namjerom uništenja, priopćio je u utorak zastupnik Europskog parlamenta Andrej Plenković (HDZ/EPP) komentirajući je odbacivanje hrvatske tužba za genocid protiv Srbije i srbijanske protutužbe.

'Pozitivno je da je svojom presudom ICJ ispravno utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji s namjerom etničkog čišćenja radi stvaranja etnički homogene 'velike Srbije'. No nažalost Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je, prema Konvenciji, nužni element genocida te je stoga odbio tužbu Hrvatske', poručio je Plenković.

Plenković dodaje da je Sud odbijanjem u cijelosti protutužbe Srbije još jednom je potvrdio odluke ICTY-ja kojima se potvrđuje oslobodilački karakter Oluje te ističe da su ciljevi napada bili isključivo vojni.

'Operacija Oluja okončala je zločinački pothvat tzv. Republike Srpske Krajine i omogućila završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas je završen petnaestogodišnji pravni proces, a tisuće stranica argumentirano izloženog dokaznog materijala hrvatske strane nedvojbeno doprinose utvrđivanju povijesne istine o sustavnom karakteru srpske agresije na Hrvatsku početkom devedesetih, tisućama žrtava i još uvijek brojnih nestalih osoba', kaže Plenković.