ODNIJELA GA EU

Tomašić: Pravaštvo pripada povijesti

31.01.2015 u 19:46

Bionic
Reading

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić istaknula je u subotu u Dubrovniku kako pravaštvo ne smije biti svrha samo sebi, te kako sada već, s obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji ono pripada povijesti

Odgovarajući na novinarski upit o tome zašto se pridružila HKS-u Tomašić je na osnivačkoj skupštini dubrovačkog ogranka te stranke istaknula kako se HKS zalaže za hrvatske interese u EU, razvidnost, poštenje i domoljublje.

'Pravaštvo nije više funkcioniralo kako je trebalo. Ono je trebalo braniti bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, a pravaši su većinom bili svrha sami sebi. Osim toga mi smo sada u EU i pravaštvo pripada povijesti i treba jedna nova stranka koja će odgovarati na zahtjeve EU i europskog parlamenta', rekla je Tomašić.

Tomašić, koju svi vide kao novu predsjednicu te stranke, rekla je kako će se na parlamentarnim izborima usredotočiti na glasove birača koji ostaju doma. 'Pokušat ćemo staviti mlade ljude u prvi plan jer njihova je budućnost. Oni moraju pretvoriti Hrvatsku u zemlju blagostanja', rekla je Tomašić.

Na izravan upit znači li to kako ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om, Tomašić ističe kako to zasada nije opcija, ali ostavlja takvu mogućnost u slučaju da 'svi lijevi idu skupa'.

Odgovarajući na novinarski upit Tomašić se osvrnula i na posljednje događaje oko prosvjeda branitelja u Savskoj, a izjave ministra Predraga Matića o '200 srpskih specijalaca u podrumu' nazvala je neprimjerenim. 'Vi znate tko su branitelji i kako se njima manipuliralo. O njima treba pričati s poštovanjem i ne koristiti ih u dnevno političke svrhe. Izjave ministra branitelja Predraga Matića su bile neprimjerene jer većina branitelja koji su invalidi Domovinskog rata jako dobro zna što znače srpski specijalci', kazala je ona.

Inače, za predsjednika dubrovačkog ogranka HKS-a izabran je ekonomist Niko Radić, a njegovi potpredsjednici su Slobodan Vukotić i Pero Ljubišić. Kako se moglo čuti nakon osnivačke skupštine HKS će na skorašnje lokalne izbore u Dubrovniku izaći s listom za Gradsko vijeće, ali neće imati gradonačelničkog kandidata. Moguće koalicije nisu htjeli komentirati.