PUT U OSIJEK

Branitelji iz Savske idu na doček Branimira Glavaša

31.01.2015 u 15:56

Bionic
Reading

Hrvatski branitelji, koji već 104. dan prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici ustvrdili su u subotu da se protiv njih organizira deložacija, da je njihov prosvjed legalan, što je, kažu, potvrdio dolazak visokih dužnosnika te da njihov prosvjed nije usmjeren protiv Srba već protiv Vlade

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deur poručio je da branitelji neće dopustiti da ih se pokušava uplašiti policijom. 'Mi smo jedno tijelo, jedna duša, to nam je Bog dao', rekao je Deur.

'Ja pitam cijelu javnost, je li ovaj šator ilegalan? Svojim dolaskom ovdje legalnost su dali predsjednik države, Sabor, ministar branitelja Predrag Matić. Oni su dali legalnost ovome, šator je legalan', ustvrdio je predsjednik Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Šćec na konferenciji za novinare.

Obraćajući se braniteljima srpske nacionalnosti, predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, rekao je da branitelji neće dopustiti govor mržnje. 'Naš bivši ministar Matić plaši hrvatsku javnost srpskim specijalcima koji se nalaze u Ministarstvu. Ustvrdio je da je time povrijedio državljane srpske nacionalnosti. "S tom izjavom ponovno želi izazvati kaos. Bilo ga je dosta devedesetih godina. Jeste li čuli da su se hrvatski branitelji govorom mržnje obraćali građanima srpske nacionalnosti, mi se borimo i za njihova prava, nismo tu da plašimo jedni druge', istaknuo je Klemm.

Pozvao je na potporu i ostale udruge. 'Pozivamo sve civilne udruge da ne dođe do kaosa i da smire situaciju. Situacija je preozbiljna. Hrvatski branitelji zovu s terena, uplašeni su, neki su dezorijentirani. Ovo nije sukob između hrvatskih branitelja i građana srpske nacionalnosti - ovo je sukob između hrvatskih branitelja i hrvatske Vlade', rekao je Klemm za što je dobio veliki pljesak.

Na pitanje jesu li u dogovoru s braniteljima iz ostalih dijelova Hrvatske i jesu li oni spremni doći ukoliko se ukaže potreba, Klemm je odgovorio da njihovi suborci, od Dubrovnika i Osijeka, Vukovara i Pule, gledaju što se događa u Zagrebu.

'Sigurno da nećemo dopustiti određene neistine', rekao je i predložio novinarima da pitaju ministra da jasno kaže vrijeme i mjesto kada se zadnji put sastao sa svojim savjetom i čelnicima udruga.

'Treća stvar, neka ministar branitelja i premijer javnosti kažu - jesu li braniteljima koji su ostali bez posla nakon Domovinskog rata oduzeta materijalna primanja? Sjetite se da su rekli da nikad niti jednom hrvatskom branitelju nije ništa oduzeto', istaknuo je Klemm.

Đuro Glogoški je ustvrdio kako su svi svjedoci na koji način se pokušava marginalizirati hrvatske branitelje koji su ovdje 104. dan.

'Ovdje upućujem poruku hrvatskim braniteljima koji su s nama cijelo vrijeme i koju su nas zvali, neka ne nasjedaju na razno razne provokacije i napise. Jedina pravovaljana informacija vam može doći iz šatora u Savskoj', poručio je Đuro Glogoški.

Branitelji su izvijestili i o zahtjevu Ministarstvu obrane, koji je poslala njima nepoznata osoba pod imenom Marijan Milinović da se utvrdi pod kojim okolnostima, kada i gdje je nastradao Đuro Glogoški. Klemm je ustvrdio da je napravljen plan kako deložirati hrvatske branitelje.

Glogoški je potom najavio da će idući tjedan dostaviti podatke o svom ratnom putu i ranjavanju. Potom je pitao tko su ti koji upućuju dopise da se provjere ljudi u šatoru i odakle im to pravo.

Branitelji su najavili i da će otići na doček Branimira Glavaša, koji je za nedjelju najavljen u Osijeku, nakon što je slijedom odluke Ustavnog suda pušten iz mostarskog zatvora.

'Glavaš je hrvatski general. Osijek je bio prva crta obrane i normalno je da branitelji idu dočekati svog ratnog zapovjednika', poručio je Ante Deur.