IDS KONTRA VLADE

Miletić: Iz Istre odlazi previše novca

31.01.2015 u 09:24

Bionic
Reading

U emisiji HTV-a 'Javna stvar' gostovao je predsjednik IDS-a Boris Miletić. Hoće li ostati u Kukuriku koaliciji, što je ostalo od Plana 21, što Istra očekuje od decentralizacije i regionalizacije, neke su od tema o kojima se razgovaralo

Na pitanje što IDS zamjera Vladi, Miletić je odgovorio kako nije bitno što oni zamjeraju, nego što građani zamjeraju. Plan 21 nije ispunjen, nije zaživjela i ideja o decentralizaciji. A priča o decentralizaciji nije samo za Istru, već za sve hrvatske regije. Decentralizacija je dobra, pitanje je ovlasti i mogućnosti', rekao je predsjednik IDS-a.

Pula ostaje bez 20 milijuna kuna nakon smanjenja poreza na dohodak. Tim novcem financiraju se neki društveni sadržaji, sredstva služe za tu namjenu. Radnici koji imaju male plaće dobili su vrlo malo povećanje, a svi smo bili primorani smanjiti društveni standard i povećati prirez. Udruga gradova podnijet će ustavnu tužbu protiv te Vladine odluke, najavio je.

Miletić smatra da iz Istre previše novca odlazi van, a kada se treba nešto izgraditi ili napraviti u Istri, novac se ne može skupiti. 'Želimo da sredstva ostaju na lokalnoj razini – barem pola. Onda ne bi trebalo dizati prirez, mogli bismo smanjiti cijene vrtića i drugih sadržaja', kaže.

Na pitanje kako bi ocijenio rad Vlade, Miletić je rekao kako je uvijek strog u svojim ocjenama te Vladi može dati malo više od dovoljan. 'No IDS je lojalan koalicijski partner, ušao je u koaliciju s otvorenim srcem. Zbog toga namjeravaju završiti mandat. Mislim da naš kadar Darko Lorencin kao ministar turizma radi odlično', kaže Miletić.

Otkrio je da stranka može tražiti koalicijske partnere i pregovarati isključivo s onima koji prihvaćaju ideju o regionalizaciji. 'Spremni smo razgovarati s lijevim strankama, s HDZ-om i s još desnijim strankama zasigurno ne možemo', kazao je.