BALDASAR PERE RUKE

'Neka se sud oglasi o pozdravu 'Za dom spremni'

30.01.2015 u 16:49

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je u petak kako će na spomenik poginulim pripadnicima HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića, na mjestu s kojega je uklonjen sporni ustaški pozdrav 'Za dom spremni', vratiti stari natpis posvećen HOS-ovoj bojni, pozvavši Ustavni ili Upravi sud da razriješe dilemu je li sporni pozdrav u znaku bojne

Spomenik IX. bojni HOS-a je krajem prošlog tjedna osvanuo s izmijenjenim natpisom - unutar pletera prvotno je bilo uklesano HOS, ispod njega grb, a ispod grba IX. bojna. Tada se na kamenom spomeniku na umjesto riječi 'IX. bojna' našao pozdrav 'Za Dom Spremni'. Odmah nakon što su mediji to otkrili, gradski vijećnik HČSP-a Luka Podrug je odgovornost preuzeo na sebe, ne želeći reći kako je to tehnički izvedeno.

Upitan boji li se da bi situacija u Splitu mogla kulminirati, pogotovo nakon što je u četvrtak HČSP zatražio da se sporni pozdrav čim prije vrati na spomenik te da se istovremeno uz sam spomenik postavi šator u kojemu će ga branitelji štititi "od policijskih vandala", Baldasar je rekao kako smatra da je takvu izjavu dao samo jedan predstavnik te stranke, a da se drugi branitelji ne slažu sa takvom izjavom, odnosom i pristupom.

'Mislim da grad Split nije to zaslužio i da braniteljima to ne treba. Jedino mi je žao zbog akcije policije koja je bila napravljena tako kako su dobili nalog. No, mi smo u međuvremenu razgovarali s pripadnicima IX. bojne HOS-a i došli do rješenja mirnim putem, jer mislim da je tako uvijek bolje. Bili smo blizu toga da se pozdrav ukloni. Uostalom, oni nikada nisu rekli da su ga stavili. Luka Podrug je rekao da ga je stavio, ali ja u to ne vjerujem', kazao je Baldasar.

Najavio je kako bi se uskoro na spomenik trebao vratiti stari natpis, i to u skladu s odlukom Gradskog vijeća. Dodao je kako bi se tu stvari trebale razjasniti, ali da to nije na gradu, već na drugim institucijama. 'Mislim da bi to bilo već pitanje za Ustavni ili Upravni sud. Jer njima, u njihovom službenom znaku, je registrirano i stoji 'Za dom spremni'. Iako više ne treba ponavljati kako je to ustaški pozdrav koji vuče negativne konotacije, ali onda to zaista netko treba razjasniti', kazao je na Baldasar.

S obzirom da se digla poprilična 'prašina', splitska je policija pod okriljem noći, u srijedu, natpis i uklonila. Taj je spomenik napravljen u počast 46 poginulih pripadnika IX. bojne HOS- a 'Vitez Rafael Boban', a svečano je otvoren u svibnju 2014. godine. Četiri mjeseca nakon postavljanja i svečanog otvorenja spomenika netko ga je zalio crvenom bojom. Splitska policija do danas nije otkrila tko je to napravio.