ČAROBNJAK ZA PREMIJERA

Misteriozna šutnja u američkoj PR tvrtki

30.01.2015 u 15:21

Bionic
Reading

Tragom vijesti da je SDP na popravljanju imidža stranke angažirao PR stručnjaka Alexandera Brauna, prvog potpredsjednika tvrtke Penn Schoen Berland sa sjedištem u SAD-u, N1 je od PSB-a zatražio detaljnije informacije. Bez mnogo uspjeha, jer u toj tvrtki ne žele komentirati detalje ugovora, niti su, kao što su najavili, poslali odgovore na pitanja hrvatskih novinara

S obzirom na to da iz SDP-a već danima odbijaju komentirati pitanja o angažmanu stranih PR stručnjaka, N1 je prije četiri dana od PSB-a zatražio odgovore na četiri pitanja: jesu li angažirani u Hrvatskoj, jesu li potpisali ugovor, radi li Alexander Braun kao njihov zaposlenik za SDP i jesu li spremni iznijeti detalje ugovora i angažmana?

Nakon dva ponovljena zahtjeva, nazvali su kompaniju u New Yorku, predstavili se i zatražili odgovor na pitanje o njihovom angažmanu u Hrvatskoj. Razgovarali su s njihovom višom savjetnicom Rosie Johnson, koja je rekla da nije upućena te da ih nakon dodatne provjere može uputiti na relevantnu osobu u tvrtki.  

'No iz ove ugledne PR agencije nisu željeli komentirati detalje ugovora, niti su, kao što su najavili, poslali odgovore na ova pitanja', izvještava N1.

SDP je angažirao Alexa Brauna za pripremu stranke uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Braun je specijaliziran za političko i krizno savjetovanje. U 2014. proglašen je savjetnikom godine za međunarodne kampanje, a tu najprestižniju nagradu struke dodijelilo mu je Američko udruženje političkih konzultanata. Godinu prije, časopis Forbes nazvao ga je 'čarobnjakom kampanja'.

Savjetovao je predsjednike, premijere i ostale političare u više od 50 kampanja na četiri kontinenta. Među klijentima bili su Tony Blair i Hillary Clinton, predsjednici Meksika, Ukrajine i Filipina te premijeri Češke, Slovenije i Tajlanda. Obično ih savjetuje u područjima strategije kampanje, poruka, ciljnih skupina i organizacije rada na terenu dok on predvodi programe ispitivanja javnog mnijenja.

Taj bivši fulbrightovac ima dva magisterija - Upravljanje političkim kampanjama s New York Universityja i Međunarodni odnosi sa Srednjeeuropskog sveučilišta (CEU) u Budimpešti.