BUDUĆI SAVJETNIK PREDSJEDNICE?

Lučin: Josip Buljević je vojnik HDZ-a

29.01.2015 u 21:06

Bionic
Reading

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čuva imena svojih budućih savjetnika. No jedno ime je posebno podiglo prašinu u javnosti - ono mogućeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, Josipa Buljevića, javlja Nova TV

Josip Buljević, bivši šef tajnih službi, najpoznatiji je po aferi s nezakonitim prisluškivanjem i ucjenjivanjem novinarke Helene Puljiz. Da će Josip Buljević biti njezin novi savjetnik za nacionalnu sigurnost, izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezini bliski suradnici danas ne žele potvrditi, ali ni demantirati.

S bivšim ravnateljem tajne službe, kažu, još nisu razgovarali. Razgovaraju s mnogima. No imena prvih savjetnika, poručuju, otkrit će nakon inauguracije.

Spominjanje Buljevića kao kandidata za jednu od najodgovornijih funkcija u Uredu predsjednika zgrozilo je Helenu Puljiz, novinarku kojoj su se tajne službe uplele u život.

'Taj čovjek je bio šef operative i jedan od ljudi u vrhu POA-e 2004, kad sam ja protivno zakonu i Ustavu privođena na obavijesni razgovor i kad su me agenti maltretirali', rekla je Puljiz za Novu TV. Tražili su da im postane suradnica različitim metodama.

'Oni su tražili od mene da špijuniram vlastite kolege, otkucavam protiv predsjednika, da im budem suradnica, špijuniram strane veleposlanike, radim prljave stvari za njih. S pravom sam uvjerena da su mi ozvučili stan, a vjerojatno postavili i kamere', ispričala je Puljiz.

Tužila je državu, a nepravomoćno je dobila spor i dokazala zlouporabu tajnih službi. Zato i na Buljevićev odabir gleda s negodovanjem.

'On je tada trebao biti vjeran predsjedniku Republike, a radio je protiv njega i protiv svih nas. Tko garantira Kolindi Grabar Kitarović da neće raditi i protiv nje? Ne samo za ovog savjetnika, nego za sve savjetnike, treba tri puta provjeriti tko joj se nudi, koga joj nude i tko ga bira', rekla je Puljiz.

Buljević među kolegama u obavještajnoj zajednici slovi kao vrstan operativac. Godinama je radio s Tomislavom Karamarkom i naslijedio ga na mjestu ravnatelja SOA-e. U HDZ-u danas o kadrovskoj križaljci na Pantovčaku ne žele govoriti.

Šime Lučin, koji je tada iz oporbe tvrdio da su u 'slučaju Puljiz' prekršena ljudska prava, danas kaže: 'Kad je u pitanju taj izbor, gospodin Buljević i HDZ, tu po meni nema nikakvog iznenađenja. Gospodin Buljević je vojnik HDZ-a.'

Prije dvije godine našao se u središtu afere s izlistima telefonskih brojeva. Nakon što se pokazalo da navodnih nezakonitosti i Buljevićevih kontakata s kriminalcima nije bilo - premijer Milanović i predsjednik Josipović odlučili su ga poslati na mjesto generalnog konzula u Los Angeles, gdje je i sada.