'I MARKOVA CRKVA IMA JEDAN'

Ustaški grb osvanuo na osnovnoj školi u Bilicama

29.01.2015 u 18:11

Bionic
Reading

Ustaški grb nalazi se na grafitu na pročelju područne škole Bilice, koja pripada šibenskoj Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca. Uz vukovarski vodotoranj, simbol stradanja u Domovinskom ratu, koji je nacrtan među bojama hrvatske zastave, nalazi se šahovnica s prvim bijelim poljem, ali i vitičastim završetkom, što je nedvojbeno ustaški grb koji se koristio kao službeni simbol zločinačke Nezavisne države Hrvatske od 1941. do 1945, piše portal ŠibenikIN

Ravnatelj Osnovne škole Juraj Dalmatinac Natko Duvnjak za portal ŠibenikIN kazao je da nema ništa protiv vukovarskog tornja, ali potvrdio je da je zatražio od biličkog načelnika Josipa Ćalete da se postojeći grb zamijeni regularnim hrvatskim grbom.

'Zgrada škole je općinska pa sam zamolio načelnika Ćaletu da ukloni sporni grb. Po meni, mora se poštovati službeno hrvatsko znakovlje, a Ćaleta mi je rekao da će skinuti grb. Činjenica je da je bilička škola pod OŠ Jurja Dalmatinca, ali zgrada je općinska', naglasio je Duvnjak, dodajući da ne zna tko je nacrtao grafit sa spornim grbom.

Da postoji problem s prvim bijelim poljem i oblikom spornog grba na zgradi škole, priznao je i načelnik Ćaleta, kazavši da je riječ o osjetljivoj priči u osjetljivom mjestu.

'Imamo nešto što se zove umjetnička sloboda. Činjenica je da grb koji je na našoj školi pripada crnoj epizodi hrvatske povijesti. Ali i crkva sv. Marka u Zagrebu ima prvo bijelo polje pa ga nitko ne želi skinuti. Želim da mi netko napismeno kaže da grb treba skinuti i ja ću odmah naložiti da ga se skine', rekao je Ćaleta.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.