(NE)ZAŠTIĆENI POTROŠAČI

'Pod hrvatskom egidom podvaljuju strane proizvode'

23.09.2009 u 19:50

Bionic
Reading

Hrvatski sabor poslijepodne je raspravio Izvješće o provedbi Nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje 2007-2008, a oporba je ocijenila da činjenica da je hrvatsko zakonodavstvo u tom području usklađeno s pravnom stečevinom EU-a ne znači i da su potrošači stvarno zaštićeni te izrazila nezadovoljstvo radom nadzornih tijela

ZAGREB - Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal, naime, navela je da se do kraja godine očekuje zatvaranje pregovora s EU-om u Poglavlju 28 koje regulira to područje. Kazala je i da su u promatranom razdoblju aktivnosti primarno bile usmjerene na unapređenje nadzora i administrativnog okvira te, kako je rekla, na iskorak prema edukaciji potrošača.

HNS-ova Danica Hursa, pak, ustvrdila je da je, unatoč usklađivanju zakonodavstva, vidljivo da u stvarnom životu postoje znatna odstupanja u zaštiti potrošača u odnosu na zemlje EU-a, i to unatoč, kako je naglasila, izdvojenim znatnim financijskim sredstvima. Navela je pritom da je u 2007. izdvojeno gotovo dva milijuna kuna, a u 2008. godini 3,681 milijuna kuna.

'Za naše građane nije dovoljno da su doneseni zakoni usklađeni s europskom pravnom stečevinom, već činjenica kako ta prava koristiti u svakodnevnom životu i koje koristi imati od toga', rekla je. Smatra da su hrvatski potrošači nedovoljno educirani o svojim pravima, a nezadovoljna je i radom nadzornih tijela, tzv. regulatora. Podsjetila je pritom na primjere štedno-kreditnih zadruga u Varaždinu i Virovitici gdje su građani oštećeni za 90, odnosno 100 milijuna kuna, 'a za što u HNB-u kao regulatoru nitko nije odgovarao za propušteni nadzor'.

Da Hrvatska treba činiti više u zaštiti potrošač,a smatra i Zdenko Franić (SDP) koji drži da je hrvatsko zakonodavstvo po tom pitanju napravljeno sa stajališta ponuđača proizvoda i usluga, a ne potrošača. 'Što znači parola 'Kupujmo hrvatsko' kad se u trgovinama podvaljuje prodaja stranih proizvoda pod hrvatskom egidom?' upitao je Franić zalažući se za što bolju edukaciju potrošača.

Da u Hrvatskoj ima 'puno prostora na području edukacije i informiranja potrošača', složio se u Dragan Kovačević iz HDZ-a, ali i naglasio da je iz izvješća vidljivo da Hrvatska provodi niz aktivnosti u zaštiti potrošača. 'Hrvatska u zaštiti potrošača ne zaostaje za zemljama EU-a', rekao je.