RADIKALIZACIJA

Marasović: Skinimo zvijezde petokrake sa svih spomenika!

29.01.2015 u 14:52

Bionic
Reading

U sklopu rasprave o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja, saborski zastupnik Dujomir Marasović (HDZ) poručio je u četvrtak da bi sabornici trebali razgovarati i o povlaštenim mirovinama onih koji su nekoć radili protiv Hrvatske te je zatražio da se sa svih zidova i spomenika u Hrvatskoj odmah ukloni zvijezda petokraka

Nakon što su branitelji predvođeni Đurom Glogoškim, predsjednikom Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, demonstrativno napustili sabornicu jer im predsjednik Sabora Josip Leko nije dao da se zastupnicima i hrvatskoj javnosti obrate sa saborske govornice, nastavljena je rasprava o pravima i problemima hrvatskih branitelja.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin, koji inače nije imao ništa protiv toga da se branitelji obrate saborskim zastupnicima, napomenuo je da su prosvjednicima ispunjeni svi zahtjevi. Ako
Hrvatska može u još većoj mjeri izaći ususret braniteljima, što je teško moguće, onda to mora učiniti, rekao je Kajin.

'Je li ova Vlada ukinula ijedno pravo branitelja? Nije. Ako jest, treba nepravdu ispraviti. Baš kao i HDZ-ovu nepravdu, kad su umanjene braniteljske mirovine za 10 posto. I mene smeta da se politizira o pravim braniteljima, a da drugi borci nisu u cijelosti izjednačeni s braniteljima', rekao je Kajin. Ilustrirao je to primjerom - ako je netko 1943. izgubio ruku iznad Buzeta, a netko u Domovinskom ratu kod Siska ili Vukovara, zašto njihova prava nisu izjednačena? Zašto se svojedobno umanjivalo prava onih bez kojih Istra i drugi dijelovi Hrvatske nikad ne bi bili dijelovi Republike Hrvatske?

Kajinu smeta i to što je izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kojoj inače čestita i želi joj svaki uspjeh, rekla da je 'pobijedila domoljubna Hrvatska'. 'Zar oni ljudi koji nisu za nju glasali nisu domoljubi? Zar su veći domoljubi oni u Remetincu od onih u Buzetu koji su glasali za Josipovića?' zapitao se Kajin.

Replicirao je Dujomir Marasović, uspoređujući iznose od 5,9 milijardi kuna koliko su u 2013. 'koštali' branitelji s oko tri milijarde kuna koliko se, kako je rekao, daje udrugama od kojih mnoge 'govore i rade protiv Hrvatske'. 'Usporedite s braniteljima koji su iskrvarili za ovu državu. A zamislite, financiramo povlaštene mirovine jugo-oficira, onih koji radili protiv Hrvatske. O tome trebamo govoriti', napomenuo je Marasović.

Osim toga, primjeri o kojima je govorio Kajin za tog HDZ-ovca su neusporedivi. 'Nije isto, partizan ili branitelj. Partizan je izginuo pod zvijezdom petokrakom. OK, svaka čast, borio se za nešto. Ali branitelj u Sisku izginuo je od zvijezde petokrake – ona mu je otkinula ruku, ona je bombardirala Banske dvore!' ustvrdio je Marasović. Zatražio je da se sa svih spomenika, uz fašističke simbole, skinu i sve zvijezde petokrake. 'Inače nema države. To jednom trebamo svi shvatiti i dok to ne priznate, ne može država naprijed', zaključio je Marasović.

Kajin je uzvratio željom da ga predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ako dobije izbore, ne posluša.

'Antifašizam nije komunizam. Komunisti su podignuli ustanak, ali rat ne bi dobili bez Narodnooslobodilačkog pokreta. U tom ratu je bilo ono najbolje što je Hrvatska u onom trenutku imala – čak i Tuđman, Boljkovac, Manolić, roditelji Mesića itd. Mislim da je antifašizam ono najsvetije uz Domovinski rat na što se Hrvatska može pozivati. Komunizam je totalitarizam, ali nije moguće staviti znak jednakosti između crvene zvijezde i svastike. Ono što se događalo ovdje i u SSSR-u je posve drukčije. Antifašizam je odgovor na naci-fašistički totalitarizam. To nije isto', upozorio je Kajin.

Više o burnom početku današnje sjednice i odlasku branitelja iz sabornice pročitajte ovdje