PREDSJEDNIŠTVO SDP-A

Milanović Bandiću baca klipove pod noge

23.09.2009 u 18:05

Bionic
Reading

Nakon završetka zatvorene sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj je odlučeno da se svi unutarstranački izbori odgađaju na tri mjeseca zbog fokusiranja stranke na predsjedničke izbore, predsjednik Zoran Milanović odbio je komentirati nedolazak Milana Bandića, Zvonimira Mršića i Željke Antunović na sjednicu. 'Ljudi valjda imaju obaveza', rekao je kratko

ZAGREB - Na novinarski upit hoće li možebitna kandidatura Milana Bandića za predsjednika države štetiti izgledima Ive Josipovića, Zoran Milanović je odgovorio: 'Josipoviću ništa ne može naštetiti, a Bandić je izrazio podršku Ivi Josipoviću, ali za pojašnjenje pitajte njega.'

Milanović je rekao da su na Predsjedništvu doneseni zaključci koji se tiču podrške cijele stranke Ivi Josipoviću kao prioritetnom cilju. 'Na Glavnom odboru SDP-a u subotu ćemo predložiti da se u tom cilju lokalne SDP-ove konvencije zamrznu i obustave te da se nastave nakon okončanja drugog kruga predsjedničkih izbora', pojasio je Zoran Milanović.

Odgoda znači da se u studenom neće održati ni izbori za predsjednika zagrebačkog SDP-a, na kojima se kandidirao i Milan Bandić. Ostaje nejasno želi li Milanović na taj način spriječiti Bandićevu nominaciju u zagrebačkoj stranačkoj bazi.

Na kraju, isprovociran još jednim novinarskim upitom o slučaju Bandić, Milanović je povisio ton i rekao: 'Ma koji slučaj, o čemu govorite?!'

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a, koju je vodio predsjednik Zoran Milanović, očekivala se rasprava o potencijalnoj kandidaturi Milana Bandića za predsjednika države. Međutim, Milan Bandić te Željka Antunović i Zvonimir Mršić nisu se pojavili na sjednici. Bandić je svoj nedolazak opravdao ranije planiranim obvezama.

Prije početka sjednice Vojko Obersnel izjavio je da je njegov kandidat SDP-a za predsjednika Ivo Josipović. Izrijekom je odbacio tvrdnje da se radi o sukobu unutar predsjedništva SDP-a.

Zlatko Komadina rekao je pak da se predsjedništvo ne bi trebalo baviti Milanom Bandićem, nego problemima u Hrvatskoj. Prema njegovu mišljenju, statut SDP-a, kada je u pitanju kandidatura za predsjednika države, posve je jasan, što znači da je stranka već odlučila o tome tko će biti predsjednički kandidat.

Međutim, prema nekim tumačenjima, statut SDP-a ne brani izrijekom i kandidature drugih članova SDP-a.

No, u ovom trenutku posve je jasno da su SDP-ovi 'prvoborci' (Bandić, Mršić, Antunović) ignoriranjem sjednice Predsjedništva dali do znanja da se ne slažu s potezima predsjednika Milanovića.