MINISTRICA KULTURE OBJAŠNJAVA

Nova predsjednica neće tako lako ni brzo u Visoku

29.01.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom daje rezidenciju u Visokoj ulici na upravljanje Uredu predsjednika s obzirom na to da je Kolinda Grabar Kitarović navela upravo tu lokaciju kao moguće mjesto preseljenja Ureda predsjednika. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako nema nikakvih prepreka da nova predsjednica zasjeda u Visokoj te kako će SOA napraviti sigurnosnu procjenu. No ministrica kulture Andrea Zlatar Violić upozorava da treba napraviti studiju i da bi radovi u Visokoj mogli trajati više od godine dana

Rezidencija u Visokoj ulici, za koju je sada nadležan Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Vlada daje na upravljanje Uredu predsjednika. Riječ je o izmjeni i dopuni Odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu RH, kojima je do sada upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu predsjednika RH i Uredu za državni imovinu.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prije sjednice Vlade, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je kako je rezidencija u Visokoj štićeni objekt te da stoga novoizabrana predsjednica najnormalnije može stolovati na toj adresi.

'Sigurnosne procjene radi Sigurnosno obavještajna agencija i budite sigurni da će taj posao obaviti kvalitetno', kazao je ministar. Na pitanje vidi li prepreke za preseljenje u Visoku, kaže - naravno da ne.

'Prema našim saznanjima vila doista traži pažljivu rekonstrukciju, naročito zbog funkcije koju treba preuzeti, međutim u nadležnosti je prije svega gradski zavod za spomeničku baštinu, a Ministarstvo tek na drugostupanjskoj razini, ako na prvoj razini dođe do nekih dvoumljenja oko razine restauracije', kazala je prije sjednice Vlade ministrica kulture Andrea Zlatar Violić

Kaže da u praksi izrada studije i radovi mogu trajati više od godine dana. 'Prvo se mora napraviti konzervatorska studija… Znamo da uredski prostori i suvremena tehnologija, grijanje i hlađenje u čistoj kontradikciji sa spomeničkom baštinom. Projekti energetske učinkovitosti i kulturna baština ne idu zajedno jer previše morate destruirati prostor', objasnila je. No dodala je da bi taj posao minimalno mogao trajati osam mjeseci: dva mjeseca je potrebno za studiju, a ostalo za radove.