S ILEGALNOG PROSVJEDA

'Više od 50 hrvatskih branitelja završilo je u bolnici'

29.01.2015 u 08:54

Bionic
Reading

Sabor sjednicu nastavlja objedinjenom raspravom o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013. godinu, te Izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja za istu godinu

U izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja,između ostalog, stoji da je u 2013. godini pozitivno riješeno 212 zahtjeva za dodjelu stana ili stambenog kredita, što je 74 zahtjeva ili 35% manje nego 2012. Na listi za prioritetno stambeno zbrinjavanje bilo je 13.315 zahtjeva, a do kraja 2013. ostalo je neriješeno još 9.200 zahtjeva.

Današnja rasprava o dva izvješća iz 2013. održava se u sjeni prosvjeda branitelja koji već više od 3 mjeseca ispred resornog ministarstva traže ostavku ministra branitelja Predraga Matića, njegovo dvoje suradnika, kao i donošenja novog Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja. Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih invalida Đuro Glogoški i resorni ministar Predrag Matić.

'Nažalost ni nakon smrti Nevenke Topalušić, nakon pokušaja spaljivanja, moram naglasiti da je više od 50 hrvatskih branitelja završilo u bolnici, stopostotni ratni vojni invalidi a da ne govorimo o onima koji su u međuvremenu umrli ili počinili suicid. Sve je to još jedan pokazatelj da smo s razlogom ovdje u Savskoj, pokazatelj kakav je odnos institucija i prema hrvatskim braniteljima i prema Domovinskom ratu', rekao je Glogoški.

'Mogu reći što sam rekao i prvog dana, tako i stotog, pa tako isto i tisućuti: ja i dalje ne shvaćam zašto oni tamo prosvjeduju, i dalje sam uvijek zbog svoje funkcije otvoren za razgovor, ali razgovor se može voditi u Ministarstvu branitelja, a ne u šatoru', istaknuo je ministar Matić.