SURADNJA S ODVJETNIŠTVOM

Bjeliš najavio istražno povjerenstvo za Tipurića

23.09.2009 u 17:31

Bionic
Reading

Rektorski zbor podržao je na današnjoj sjednici dopis koji mu je uputio ministar znanosti obrazovanja i športa Radovana Fuchsa, a u kojemu se najoštrije osuđuju postupci pojedinih članova akademske zajednice vezano uz aferu Indeks 3, izvijestio je novinare nakon sjednice rektor zagrebačkog Sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Aleksa Bjeliš

ZAGREB - Rektori su podržali stavove i oštrinu dopisa u kojemu ministar najoštrije osuđuje postupke pojedinih članova akademske zajednice, posebice u dijelu koji se odnosi na kršenje ljudskih prava unutar sveučilišne zajednice te prava zajamčenih Ustavom i zakonima RH, rekao je rektor Bjeliš na konferenciji za novinare kojoj je bio nazočan i ministar Fuchs.

Sa sastanka Rektorskog zbora poslana je poruka cijeloj akademskoj zajednici da se treba pridržavati već postojećih normi ponašanja na sveučilištu, a odlučeno je, kaže Bjeliš, da se ide i korak dalje, odnosno da se uvedu procedure koje bi nove studente upoznale s pravilima ponašanja u provedbi ispita i nastavnog procesa. One bi bile usklađene sa svjetskim standardima te bi umanjile mogućnost bilo kakvog ugrožavanja ljudskih sloboda na sveučilištu. Na novinarsko pitanje o anonimnim prijavama devijantnih ponašanja na fakultetima, rekao je da ih je i do sada dobivao oko 20 godišnje. Ali i da se na temelju takvih prijava, bez konkretnih imena, ne može napraviti ništa, jer se ne može utvrditi njihova istinitost.

Napomenuo je i da se posljednjih godinu dana, otkako su pokrenute afere Indeks, strože nadzire ispitivanje na sveučilištu te da se većina testova piše pod šiframa.

Vezano uz legalnost Ljetnih škola na Ekonomskom fakultetu, Bjeliš je rekao kako je zatražio sve dokumente vezano uz te škole, o preklapanju njihova programa s redovitim nastavnim programom, te je najavio skoro osnivanje povjerenstvo koje će ispitati njihov rad. Prije nego što završi istraga rektor nije htio prejudicirati nikakve zaključke o njihovoj legalnosti, ali je i dodao da se "aktivno kontaktira s Državnim odvjetništvom". U slučaju da se dokažu nepravilnosti, u njegovoj je ingerenciji, kaže, da suspendira dekana zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića.

Napomenuo je i kako je Ekonomski fakultet imao apsolutnu autonomiju u osnivanju tih škola, te da s tim u vezi nije morao kontaktirati niti rektora, niti bilo koje drugo sveučilišno tijelo. A za razlog sadašnjeg stanja optužio je neintegriranost sveučilišta, i nedostatak zakona o sveučilištu kojim bi rektor dobio ingerencije da odlučuje o tim pitanjima.

S njim se složio i ministar Radovan Fuchs rekavši kako je "sve ovo što sada izlazi na vidjelo samo dodatni razlog za donošenje zakona o sveučilištu, koji bi rektoru i sveučilišnim tijelima omogućio potpuni nadzor nad fakultetima".

"Danas u Zagrebu imamo 33 sveučilišta unutar jednog sveučilišta", ustvrdio je ministar, napomenuvši kako to ima velike organizacijske i financijske implikacije te da se to stanje mora što prije riješiti.

Bjeliš je rekao da se razmišlja o pomicanju akademske godine koja bi već od 2010./2011. počinjala u prvoj polovici rujna, kao i o uvođenju samo jednog upisnog roka.

Današnja sjednica Rektorskog zbora bila je posljednja u akademskoj godini 2008./2009. i njome je završilo predsjedanje zagrebačkog sveučilišta tim tijelom. Tijekom iduće akademske godine Rektorskim zborom predsjedat će Sveučilište u Splitu, a funkciju njegova predsjednika obnašat će rektor Ivan Pavić.