REŠETANJE U SABORU

Kosor: Neću odstupiti ni ja niti itko iz Vlade

23.09.2009 u 16:04

Bionic
Reading

Neću otići, neće otići ni jedan član Vlade, poručila je danas premijerka Jadranka Kosor SDP-ovom zastupniku Nenadu Staziću, koji ju je u Hrvatskom saboru upitao kada će HDZ odstupiti s vlasti i upravljanje državom prepustiti sposobnijima i poštenijima.

"Kada ćete konačno otići i mjesto prepustiti sposobnima i poštenima", upitao je Stazić.

SDP-ovac je, naime, uvjeren da iz svih afera u javnim poduzećima koje zadnjih tjedana potresaju javnost stoje ljudi "čiji je glavni posao bila krađa" u ime HDZ-a koji ih je, kazao je, zato i postavio na ta mjesta, a neke sada, zbog pritiska javnosti, i miče.

Kosor mu je uzvratila spominjući medijske napise o zapošljavanju SDP-ovaca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i istaknula kako pripadnost nekoj stranci ne karakterizira nekog poštenim ili kriminalnim.

Predsjednički izbori na vrijeme?!

Boris Šprem (SDP) premijerku je upitao rade li ministarstva uprave i unutarnjih poslova na usklađivanju popisa birača s evidencijama o prebivalištu, kako "ne bi gledali reprizu filma našeg poznatog redatelja Krste Papića 'Kada mrtvi zapjevaju'". Kosor mu je odgovorila da ministarstva užurbano rade na ažuriranju popisa birača, kako bi se predstojeći predsjednički i svi naredni izbori proveli što kvalitetnije. Nezadovoljan odgovorom, Šprem je iznio podatke po kojima je od 2000. do 2007. broj birača narasao za više od 225 tisuća, da je od 2001. do 2007. za više od 42 tisuće narasao broj birača u odnosu na broj stanovnika, upitavši postoji li još koja takva zemlja na planeti. Damir Kajin (IDS) je, u vrijeme dok je pitanje postavljao Šprem, premijerku upitao kada će Vlada raspisati predsjedničke izbore, koja mu je odgovorila - na vrijeme. "Budite bez brige, imat ćete dovoljno vremena pripremiti se za kampanju i sve ono što slijedi", poručila je Kosor IDS-ovom zastupniku.

"Ova Vlada, kao što je činila ona prošla i pretprošla, čini sve u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Vladu nitko i ništa, pa ni ovakva podmetanja, neće spriječiti u toj borbi", poručila je Staziću, izrazivši uvjerenje da će HDZ pobijediti i na izborima 2011.

Nakon što je premijerka pobrojala niz zakonskih akata i akcijskih mjera za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u mandatu prošle i ove Vlade, Stazić je kazao kako Državno odvjetništvo i USKOK korupcijske afere počnu pratiti tek nakon što ih otkriju novinari. "Trebalo bi novinare zaposliti u Državnom odvjetništvu, vjerojatno bi bilo efikasnije", rekao je Stazić.

Na prozivke o navodnom zapošljavanju SDP-ovaca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odgovorio je da je s tom aferom u javnost izašla žena koja je prijavljena za mobbing i koja sada, kako bi se izvukla od te prijave, napada SDP.

Premijerka Jadranka Kosor još jednom je odbacila odgovornost ministra prometa Božidara Kalmete za ljetošnju željezničku nesreću kod Kaštela.
SDP-ova zastupnica Mirela Holy premijerku je upitala zašto je odbila ponuđenu Kalmetinu ostavku, ocijenivši da je ministrova odgovornost za nesreću 'dublja od resorne'.

'Ministar Kalmeta je i direktno i indirektno odgovoran za tragediju, jer nije vodio brigu o korupciji u HŽ-u. Vlada od 2003. sustavno i planski radi na uništavanju željeznice', ustvrdila je Holy.

Kosor je, pak, uzvratila da je Kalmeta 'jedan od odličnih ministara, koji svoj posao radi savjesno i ima puno rezultata', a posebno je istaknula Kalmetine zasluge u 'njegovanju socijalnog dijaloga'.

Marin Jurjević (SDP) upitao je premijerku Jadranku Kosor može li jamčiti da će hrvatska brodogradilišta i nakon privatizacije nastaviti osnovnu djelatnost.
Kosor je naglasila da će se privatizacija voditi transparentno, uz zaštitu radnih mjesta i proizvodnje.

Odbacila je tvrdnju Dragutina Bodakoša (SDP) da je 'laka na obećanjima', a naglasila je da će vlada ispuniti sve što je dogovorila s poljoprivrednicima.
Odbacila je i tvrdnje o nesuglasicama s potpredsjednikom Vlade Božidarom Pankretićem, ističući da s Pankretićem surađuje kao s pravim i istinskim partnerom te da takvu suradnju ima i s drugim potpredsjednicima.

Na pitanje Zlatka Koračevića (HNS) što vlada čini kako bi osigurala opskrbu plinom, Kosor je odgovorila da je dogovorila službeni posjet Rusiji te da očekuje da će uskoro biti utvrđen datum posjeta, koji je dogovorila s ruskim premijerom Vladimirom Putinom za obilježavanja 70. obljetnice početka Drugog svjetskog rada u Gdanjsku.

Na traženje Ivana Bogovića (HDZ) Ministar Kalmeta izvijestio je da njegovo ministarstvo provodi niz programa u svrhu podizanja konkurentnosti autoprijevoznika.
Kalmeta je uvjeren i da će se 'unatoč otporima' uskoro postići dogovor da autoprijevoznici ne plaćaju parkiranje na carinskim terminalima, kao i da će im se utvrditi olakšice na naknade koje plaćaju pri registraciji svojih vozila.

Kalmeta je izvijestio da je ove godine obavljeno dvostruko više inspekcijskih nadzora u svrhu zaštite kupača nego lani te da Ministarstvo radi na dodatnom kapacitiranju, kako bi tu zaštitu u slijedećoj sezoni i dodatno pojačalo.

Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić pohvalio se da je u posljednja dva mjeseca braniteljima dodijeljeno 126 stanova te da je u pripremi izgradnja još 658 stanova na 12 lokacija u cijeloj Hrvatskoj.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić izvijestio je pak da Ministarstvo razvija niz programa za razvoj turizma na selu, među kojima je i odobravanje kredita do 300.000 eura i subvencioniranje kamata.