FAMOZNI KONZULTANT BRAUN

Milanović plaća milijune češkom spin doktoru s američkom adresom

Bionic
Reading

Padajućem rejtingu SDP-a u izbornoj 2015. možda će pomoći konzultant Alex Braun, Čeh s američkom adresom kojeg je SDP angažirao krajem prošle godine. Koliko će platiti ovog konzultanta, ne može se službeno doznati. Spominje se cifra od tri milijuna kuna – na rate

Braun, potpredsjednik PSB-a, ugledne američke konzultantske kuće, trebao bi sa svojim timom pripremiti Zorana Milanovića i SDP za predizbornu kampanju za parlamentarne izbore koji su krajem godine, piše Večernji list. SDP je za popravljanje političkog imidža očito odlučio posegnuti među najbolje i najskuplje. Među klijentima PSB-a su poznate globalne kompanije poput McDonald'sa, Microsofta, Forda, eBaya…

Na svojim stranicama hvale se da se bave strategijama koje će njihovim klijentima pomoći da potuku konkurenciju, bilo da je riječ o holivudskim blockbusterima ili političkim kampanjama.

Da političke početnike u tek nekoliko mjeseci može uvesti u vladu, Braun je pokazao 2013. u Češkoj kada ga je angažirao tamošnji biznismen Andrej Babiš, jedan od najbogatijih ljudi u toj držav. Nakon nekoliko mjeseci njegova nepoznata stranka ANO ulazi u vladu, a Babiš postaje ministar financija.

 

Radio za Blaira i Hillary Clinton

Na njegovu profilu na stranicama tvrtke stoji da je savjetovao premijere i predsjednike u 50 država na četiri kontinenta. Na popisu klijenata su mu i bivša američka državna tajnica Hillary Clinton, bivši britanski premijer Tony Blair te predsjednici Meksika, Ukrajine i Filipina. 'Alex daje savjete oko strategije kampanje, ključnih poruka u kampanji, određivanja ciljane publike…' stoji u profilu.


Službeni komentar tajnika SDP-a Igora Dragovana oko cijene angažmana poznatog konzultanta nismo dobili. Ispričao se službenim putem u Češku, gdje je s predsjednikom Sabora Josipom Lekom. Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić nam je kazao da je to pitanje za SDP, a ne za njega.

Ipak, da je SDP, koji prema posljednjim anketama uživa potporu od 21,2 posto birača naspram 27,6 posto koliko uživa HDZ, spreman odriješiti kesu u izbornoj godini, pokazuje podatak koji je iz neslužbenog izvora doznao Jutarnji list. SDP je, navodno, Braunov angažman pristao platiti tri milijuna kuna na rate.

Za tu bi svotu Braun i njegov tim trebali napraviti dubinsko skeniranje struktura, članstva i vodstva ove duboko podijeljene stranke. Trebali bi im pomoći da se konsolidiraju i na pravi način predstave biračima prije izbora.