IZ ŠUPLJEG U PRAZNO

Kosor: Zakoni se mijenjaju radi zaštite radnih mjesta

23.09.2009 u 14:19

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor naglasila je danas da vlada odgovorno radi svoj posao te da neke nedavno donesene zakone mijenja kako bi u kriznim vremenima zaštitila radna mjesta.

Zakon koji je propisivao nula promila donesen je u nekom prethodnom vremenu, no i taj i zakoni kojima je regulirana medicinski potpomognuta oplodnja i ograničeno pušenje mijenjaju se u skladu s temeljnim načelima rada ove vlade, u vrijeme kad je nužno čuvati radna mjesta, kazala je Kosor tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva.

SDP-ova zastupnica Biljana Borzan premijerku je pitala je li spremna preuzeti odgovornost za štetu nastalu primjenom loših zakona koji se mijenjaju ubrzo nakon donošenja.

"Hoću, preuzimam odgovornost svaki dan u trenutcima ove teške ekonomske krize", odgovorila je Kosor, ističući da je i njezina i prethodna vlada Ive Sanadera donijela niz teških odluka kojima je stabiliziran sustav i osigurana redovita isplata plaća i mirovina iz državnog proračuna.

"Ovo što ste rekli govori da niste spremni udaljiti ministre koji donose štetne zakone, nego da, kao i vaš prethodnik, podupirete njihovu nestručnost i nekompetentnost", uzvratila je Borzan, nezadovoljna premijerkinim odgovorom.

Ratka Gajicu
(SDSS) zanimalo je što Ministarstvo pravosuđa namjerava odmah poduzeti kako bi odgovorilo na niz javnih istupa kojima se, tvrdi, Srbima poručuje da u Hrvatskoj nemaju što tražiti.

Gajica je pritom spomenuo liječnika iz Otočca koji je, navodno, pacijenta Srbina odbio liječiti zbog njegove nacionalnosti, kao i nastup splitskog gradonačelnika Željka Keruma u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva".

"Imate li ideju što bi u ovoj stvari trebalo odmah učiniti", upitao je Gajica ministra Ivana Šimonovića, koji je odgovorio kako ne smije komentirati konkretne slučajeve, jer bi se to moglo protumačiti kao pritisak na pravosuđe.

Naglasio je, međutim, da onaj tko širi govor mržnje mora znati da krši Ustav i zakone te da radi protiv Republike Hrvatske.

"Posebno to vrijedi za osobe na položajima u državnim i strukturama lokalne zajednice te za medije", kazao je Šimonović, na što je Gajica dodao kako se na takve pojave mora brzo odgovoriti.

"Šira obrazloženja pokazuju da nismo spremni provesti djelotvornu akciju", kazao je.

Na traženje Karmele Caparin (HDZ), ministar zdravstva Darko Milinović izvijestio je da su mjere kojima je Ministarstvo nastojalo smanjiti stopu bolovanja gospodarstvu i državi uštedjele oko 600 milijuna kuna.