NE TERMOELEKTRANI

Građanima Ploča stižu čestitike zbog odluke na referendumu

26.01.2015 u 20:31

Bionic
Reading

Udruge "U ime obitelji", Zelena Istra i Zelena akcija te politička stranka ORaH izrazile su u ponedjeljak zadovoljstvo rezultatima referenduma u Pločama i čestitali stanovnicima što su najdemokratskijim načinom odlučivanja pokazali kako ne žele izgradnju termoelektrane na ugljen u svojemu gradu

Velika izlaznost od više od 60 posto i više od 90 posto građana koji su protiv izgradnje termoelektrane pokazali su da su građani prepoznali važnost lokalnog referenduma, ističe u priopćenju "U ime obitelji" i dodaje kako je svijest lokalne zajednice o samoodlučivanju daljnji korak za demokratizaciju društva.

Takve odluke imaju odjek i utjecaj u cijeloj zemlji, a ujedno su dokaz da se građani, unatoč različitim uvjerenjima, mogu ujediniti oko zajedničkog interesa koji uvelike određuje njihovu vlastitu budućnost, ističe ta udruga u priopćenju.

U zajedničkom priopćenju Zelena Istra i Zelena akcija također čestitaju stanovnicima Ploča navodeći kako su svojim izlaskom i glasovanjem investitoru, ali i Vladi RH, poslali snažnu poruku protiv izgradnje takvih "okolišno i ekonomski štetnih projekata".

I Istarska županija ima mogućnost raspisivanja savjetodavnog referenduma, kakav je održan u Pločama, čime bi se jasno pokazalo žele li građani Istre Termoelektranu "Plomin C". No, kako navode, IDS, koji upravlja Istrom, takvo nešto uporno odbija lažno se prikazujući kao oporba tom projektu, a građanima Istre istodobno i dalje oduzima pravo na demokratsko izjašnjavanje o toj termoelektrani.

IDS mora donijeti odluku je li im važnija predizborna koalicija sa zagovornicima TE "Plomin C", a to su SDP i HNS, ili zdravlje građana, te hoće li raspisati savjetodavni referendum o tom projektu, ili će zbog stranačkih interesa i dalje stajati po strani, poručuju te udruge.

Iako referendum nije obvezujući, u ORaH-u se nadaju da će Vlada poštovati odluku više od 90 posto građana koji su jasno iskazali nezadovoljstvo planiranim projektom, štetnim za okoliš i zdravlje stanovnika Ploča te svih stanovnika doline Neretve.

Termoelektrana Ploče nije u interesu građana Ploča niti je u nacionalnom interesu Hrvatske, smatraju u ORaH-u i dodaju kako je - u vrijeme kada se cijeli svijet okreće alternativnim obnovljivim izvorima energije - gradnja termoelektrane na ugljen potpuno promašen i štetan projekt na području na kojem je, uz ribarstvo i turizam, poljoprivreda glavna gospodarska aktivnost.