ZBOG KORIZME I SKUPA U SAD-U

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović tri dana ranije

26.01.2015 u 21:44

Bionic
Reading

Inauguracija izabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održat će se u nedjelju, 15. veljače, potvrdio je Hini glasnogovornik Mladen Pavić

Inauguracija će se, kao i prijašnje, održati na zagrebačkome Markovom trgu, i to točno u podne, a Grabar-Kitarović prisegnut će pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec.

Od pobjede na predsjedničkim izborima, u javnosti se kao datum inauguracije Grabar-Kitarović spominjao 18. veljače kada i službeno prestaje mandat predsjedniku Ivi Josipoviću. No, od suradnika Grabar-Kitarović potvrđeno je da je jedan od razloga za ranije održavanje inauguracije, osim što je nedjelja neradni dan te je lakši dolazak uzvanika, i taj što u srijedu 18. veljače počinje korizma.

Isto tako, Grabar Kitarović, doznaje Nova TV, želi da dođe čim više državnika, no 18. veljače u Washingtonu se održava veliki skup NATO-a. Brojni državnici odlaze tamo na poziv predsjednika Obame. U tom slučaju, teško je vjerovati da će ti isti državnici doći u Zagreb.

Pozive za inauguraciju slat će Ured predsjednika na Pantovčaku svim veleposlanstvima u Hrvatskoj, počevši od sutra.

Ured će pružiti svu potrebnu logističku i tehničku podršku, kao što je to bio slučaj kod ranijih inauguracija.

Profesor Tihomir Cipek smatra da bi datum inauguracije trebao ostati nepromijenjen. 'Čini mi se da su važne te ceremonije, da su one te koje homogeniziraju naciju. Mogu dati osjećaj jedinstva, ako hoćete i promjena, koje naciji trebaju. Tako da nisam uopće sklon tome da se ti datumi i ceremonije previše mijenjaju', rekao je prof. Cipek.