NADOGRADNJA SUSTAVA

Uskoro ćemo točno znati tko i koliko radi u Saboru

24.01.2015 u 09:27

Bionic
Reading

Građani, koje često ljuti prazna sabornica, uskoro će brže i jednostavnije moći provjeriti kad je i koliko pojedini zastupnik, odnosno zastupnica bio u Hrvatskom saboru

U roku od mjesec dana trebao bi se nadograditi postojeći sustav elektroničke evidencije dodatnim funkcionalnostima radi jednostavnije pretraživosti, potvrdili su Hini iz saborske Službe za medije.

Postojeći sustav evidencije na saborskim mrežnim stranicama, primjenjuje se od kraja 2013., omogućuje 'kontrolu' zastupnika po određenom datumu i s danom odgode. Želi li se pak, utvrditi koliko je ovaj tjedan dolazio neki zastupnik treba 'izlistati' sve dane, jer se podaci ne vode pojedinačno za svakoga.

Kad se sustav nadogradi, podaci će biti pregledniji, 'klikom' na zastupnikovo ime i prezime dobit će se podaci za tjedan, mjesec ili godinu.

'Nove funkcionalnosti obuhvaćaju pretraživost po zastupniku u određenom razdoblju, tj. zbirni prikaz prisutnosti pojedinog zastupnika u razdoblju pretraživanja, za razliku od dosadašnjeg zbirnog prikaza prisutnosti zastupnika po određenom datumu', tumače iz Sabora.

Građani, treba istaknuti, sada mogu pratiti nazočnost i odsutnost zastupnika.

Tako je, primjerice, u četvrtak, 22. siječnja svoj dolazak potvrdilo 119 zastupnika, osam ih se 'opravdalo'. SDP-ova Dunja Špoljar bila je na službenom putu, laburist Zlatko Tušak te šest HDZ-ovih zastupnika, među kojima i predsjednik stranke Tomislav Karamarko, službeno su izostali u ime svoga kluba.

Sustav je djelo domaće pameti, osimišljen je u Saboru, a nadogradnja će minimalno koštati.

U Saboru kažu da nemaju saznanja o sličnim sustavima u drugim paralmentima, pa ni o tome je li njihovo instaliranje proizvelo određene učinke na redoviti dolazak zastupnika.

Nemamo takva saznanja, niti je praksa drugih bila presudna kod odlučivanja o uvođenju elektroničkog prikaza nazočnosti zastupnika, ističu u Saboru te podsjećaju da su se, ne tako davno, zastupnici upisivali u Dnevnik na ulazu u sabornicu.