VELIKA LIJEVA KOALICIJA?

Rimac: SDP-ova strategija je demode, Kolarić: Šanse za pobjedu su male

24.01.2015 u 08:22

Bionic
Reading

Poraz Ive Josipovića na predsjedničkim izborima značio je, nakon izgubljenih lokalnih i dvaju europarlamentarnih, za SDP četvrti poraz u niz. Do kraja godine birači bi trebali izići i na parlamentarne izbore, a SDP se rastućem HDZ-u i desnici planira suprotstaviti okupljanjem velike lijeve koalicije. Politički analitičar Ivan Rimac ističe kako je ta strategija 'nevjerojatna i demode', a bivša SDP-ovka i stručnjakinja za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić naglašava kako su šanse SDP-a za pobjedu male jer nije spreman suočiti se sa svojim dosadašnjim pogreškama i ostaje pri strategiji koja se pokazala pogrešnom

Prema mišljenju Ivana Rimca, SDP je odlučio ne propitivati razloge poraza jer mu nije trenutak za reformu stranke i stranačkog vodstva budući da su parlamentarni izbori jako blizu.

'Propitivanje rezultata vodstva stranke dovelo bi do pada vlade i izbora prije roka, a u SDP-u to žele izbjeći. Najava strategije okupljanja ljevice u veliku lijevu koaliciju čini se nevjerojatnom i ne može donijeti ništa dobra. Ideja jače konfrontacije s HDZ-om na ideološkoj osnovi pokazala se posve pogrešnom za SDP i zato je, između ostaloga, izgubio i predsjedničke izbore. Takva strategija je demode i neusklađena s potrebama birača', naglašava Rimac.

Uvjeren je kako takvom strategijom, koja počiva na ideološkoj podjeli, SDP birače gura prema alternativnim opcijama tipa Ivana Sinčića i Živog zida. Budući da je na parlamentarnim izborima i veći broj izbornih jedinica u kojima se takvi politički alternativci mogu istaknuti i nametnuti, SDP samo smanjuje svoje izborne šanse. Rimac ističe kako je jasno da je za gubitak predsjedničkih izbora najviše kriv sam Josipović, ali napominje da ni SDP ne može bježati od odgovornosti za taj poraz jer su mu nekim izjavama vodećih ljudi stranke itekako štetili u kampanji (Milanović i Opačić nakon 1. kruga, na primjer).

'Konzekvence takvog bježanja od odgovornosti ćemo vidjeti na idućim izborima', upozorava Rimac.

Kolarić: SDP samo traži Pedra; nisu ništa naučili

Aleksandra Kolarić, stručnjakinja za odnose s javnošću i bivša članica SDP-a, koju mnogi vide kao jednu od jakih kandidatkinja za preuzimanje stranke nakon idućih parlamentarnih izbora, kaže kako su 'bez snage i znanja za suočavanje s vlastitom odgovornošću, snagama i slabostima, šanse SDP-a za uspjeh na parlamentarnim izborima vrlo male'.

'Ključni element svake strategije, pa tako i političke koju bi SDP trebao pripremiti za parlamentarne izbore, analiza je sadašnjeg stanja. Jedan od neizbježnih alata za takvu analizu je SWOT tj. analiza snaga, slabosti, mogućnosti i prijetnji neke organizacije. Očito je iz informacija sa sjednice Predsjedništva da veći dio vodstva SDP-a ne želi analizirati vlastite snage ni vlastite slabosti. Bez realnog suočavanja s vlastitim problemima, slabostima i nedostacima, svaka organizacija, pa tako i SDP osuđena je na beskrajno ponavljanje uvijek istih grešaka. U politici, kao i u životu, puno se više uči iz poraza nego iz pobjeda. Ako umjesto rasprave o izgubljenim izborima tražiš Pedra, iz poraza nećeš ništa naučiti. Ako to radiš četiri puta zaredom, povećavaš vjerojatnost da ćeš i peti put izgubiti', upozorava Kolarić.

Slaže se s ocjenama kako su za poraz na predsjedničkim izborima odgovorni Josipović i njegov stožer, prije svih, ali uvjerena je kako je to problem i SDP-a.

U kontekstu SDP-ove krivnje ističe primjer Željka Jovanovića 'koji najglasnije poziva na vješanje Pedra, a bio je koordinator za 8. izbornu jedinicu, u kojoj je Rijeka podbacila s 10.000 glasova manje nego prije pet godina'.

'Vodstvo SDP-a snosi veliku odgovornost za tri stvari: nedovoljno uspješnu mobilizaciju članova, simpatizera i glasača na dan izbora; pogrešne izjave u noći 1. kruga i u danima između dva kruga, koje su direktno naštetile kandidatu te mlinski kamen oko vrata, koji je stranka perceptivno predstavljala kandidatu zbog nepopularne Vlade i premijera', zaključila je Kolarić.