SPOR OKO KLUBA SALOON

Srezoviće iz Gradske uprave izbacili zaštitari

23.01.2015 u 13:31

Bionic
Reading

Otac i sin Srezović, Vlaho i Maro, koji s gradom Zagrebom vode nekoliko višegodišnjih sporova oko kluba Saloon, ispraćeni su početkom siječnja iz zgrade Gradske uprave u pratnji zaštitarske službe. Srezovići su, kažu nam, došli u Grad jer im nitko nije odgovorio na dva dopisa ni nakon 63 odnosno 37 dana koliko je prošlo od njihova upućivanja

'Pokušali smo doznati zašto nismo dobili odgovore na naše upite u zakonskom roku. U Odjelu za poslovni prostor i poslove zakupa, odnosno od voditeljice Odjela Gordane Mikulić doznali smo da je naš predmet iz nepoznatog razloga prebačen kod referentice Snježane Cifrek. Kada smo došli do nje, pitali smo kad možemo očekivati odgovor, na što je ona, neljubaznim i povišenim tonom, odgovorila da nam nije dužna dati odgovore, da prestanem vršiti pritisak na nju raznim dopisima te da napustim njezin ured i da više ne dolazim. Kad sam je upitao misli li to ozbiljno, pozvala je osiguranje da nas izbaci', ispričali su nam Srezovići.

Jasmina Lukač, pročelnica Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, pod čijom ingerencijom se Odjel za poslovni prostor nalazi, navodi da s obzirom na činjenicu da Grad sa Srezovićima vodi nekoliko sudskih sporova oko Saloona, u kojima se traži utvrđivanje prava vlasništva, a sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, članak 15., njima 'ne može davati informacije, bilo pismene, bilo usmene, koje bi onemogućile učinkovito, neovisno i nepristrano vođenje sudskih postupaka i otežalo poziciju Grada Zagreba u tim postupcima'.

Također dodaje da je Grad, unatoč navedenome, Vlahi Srezoviću 14. i 28 studenog 2014. odgovorio na pismena pitanja vezana uz Saloon, na način da će se sva sporna pitanja rješavati u okviru sudskog postupka te mu se ne može dati odgovor na pitanja vezana uz status, korištenje i dugovanja.

'Usprkos navedenom, imenovani ponovno 1. prosinca 2014. upućuje Gradu podnesak identičnog sadržaja. Nakon toga, dana 7. siječnja 2015. nenajavljeno Vlaho i Maro Srezović dolaze u gradski ured sa zahtjevom da im se odgovori na navedene dopise. Prilikom toga vrše verbalni pritisak na referenta te ih referent mirno i jasno upoznaje s činjenicom da im je već u dva navrata odgovoreno na njihove podneske, da je u tijeku sudski postupak i da će se sva sporna pitanja razriješiti u okviru sudskog postupka.

Unatoč tome, Vlaho Srezović nije prihvaćao odgovor referenta te je i dalje na neprimjeren način, upiranjem prstom i povišenim glasom inzistirao na davanju odgovora. Zbog cjelokupne nastale situacije i osjećaja pritiska, Vlaho i Maro Srezović ispraćeni su iz prostorija gradske uprave uz nazočnost portira, što je uobičajen postupak u ovakvim slučajevima', ističe Lukač.

Međutim, Srezovići su mišljenja da, 'sukladno građanskim pravima te pravu na pristup informacijama, imaju pravo na odgovor od Grada, bio negativan ili pozitivan, u zakonskom roku, bez obzira na sudski spor.

Kako bi javnost upoznali na koje pitanje nisu dobili odgovor, navode ga u cijelosti:

'Je li objekt odnosno poslovni prostor na adresi Tuškanac 1a u Zagrebu (u kojem već 45 godina radi i posluje klub Saloon) na popisu imovine Grada Zagreba, odnosno na popisu poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba te raspolaže li Grad Zagreb raspolaže ikakvim valjanim pravnim dokumentom kojim bi na bilo koji način upravljao i raspolagao tim prostorom?'

Srezovići i Grad, podsjetimo, sudski spor oko Saloona vode od 2004. godine. U međuvremenu je, sporu unatoč, gradonačelnik Milan Bandić sa Zdenkom Antunovićem, tada šefom u KK Cibone, potpisao ugovor prema kojem klub prelazi u Cibonine ruke, nakon čega u ljeto 2013. Cibona s tvrtkom Klokan potpisuje ugovor o zakupu prostora iako je netom prije potpisa tog ugovora Upravni sud potvrdio legalizaciju objekta na Srezovićevo ime. Tvrtka Klokan uz pomoć zaštitara ulazi u klub, u kojem se nalaze stvari obitelji Srezović, započinje radove, devastira prostor, a nakon što se digla medijska buka, Bandić u proljeće 2014. poništava ugovor za zakup Saloona. Tvrtka Klokan napušta klub, vraća ga Ciboni i najavljuje tužbu zbog uloženih sredstava. U međuvremenu su Srezovići protiv Klokana dignuli tužbu za ometanje posjeda koju su u prvom stupnju i dobili.