TRAŽE KONKRETNE POTEZE VLADE

Zastupnici na nogama zbog Rafinerije Sisak

22.01.2015 u 11:09

Bionic
Reading

Zbog sve težeg stanja u sisačkoj rafineriji, ali i odnosa između Ine i MOL-a te hrvatske Vlade, koji su nategnuti već mjesecima, saborski zastupnici zatražili su jutros i stanku u zasjedanju kako bi mogli progovoriti na tu temu

Prvi se na upravljanje Inom obrušio HDSSB-ov Boro Grubišić podsjetivši kako se Ina, odnosno MOL sada više fokusirao na rentanje benzinskih postaja, nego na ono što se događa u sisačkoj rafineriji i kako se upravlja našom najvećom naftnom kompanijom.

'U nadzornom odboru Ine imamo predsjednika nadzornog odbora koji jako dobro poznaje procese u svezi i ovog dijela upravljačkoga u Ini. Međutim, nikada ni jedne riječi, a nikada niti jedne riječi u javnosti nismo čuli o tome kako se zapravo Inom upravlja, a temeljem koruptivnog ugovora koji je bivši premijer Sanader sklopio s MOL-om', kazao je Grubišić.

Nezavisni zastupnik Branko Vukšić poslužio se Milanovićevom riječju 'hajdučija'. 'Upravo je primjer Rafinerije Sisak, primjer Ine, primjer hajdučije na koji se način pretvaralo naše u njihovo, na koji način su provedene reforme', kazao je Vukšić.

Problem je, kazao je Vukšić, to što je MOL izigrao obećanje iz ugovora. 'MOL očigledno želi samo benzinske postaje i ništa drugo, sve ostalo želi ugasiti. I pitanje je želi li upravo najmom tih benzinski postaja, jer se vidi da ne želi u svom vlasništvu, dilati samo naftu odnosno benzin, naftni derivat i kupiti profit. Ono što je nezakonito treba procesuirati, trebamo konačno naučiti iz primjera i švicarca i bivših pretvorbi', kazao je Vukšić koji predlaže da se donese zakon koji će propisati da se sedam posto dionica koje su u rukama ostalih prodaju hrvatskoj državi te da Hrvatska na taj način postane većinski vlasnik Ine.

Laburist Mladen Novak uvjeren je da MOL neće prodavati sisačku rafineriju jer bi u tom slučaju morala sanirati zemljište što je enorman trošak. Međutim, upozorava da se ovakva situacija u rafineriji mogla spriječiti.

'I ono što je najgore od svega, 2009. naši su političari znali za to; 2009. javnost je počela pričati o tome; 2010. proizvodnja drastično pada, prerada nafte stagnira; 2013. imamo šest mjeseci, Sisačka rafinerija radi; 2014. radi svega dva mjeseca. Zar to nisu dovoljni pokazatelji?' kazao je Novak.

Osvrnuo se Novak i na tvrdnje da MOL samo želi benzinske postaje. 'Njima je potrebno samo tržište, samo tržište i ništa drugo. I oni su to nažalost dobili zahvaljujući našoj gluposti, a to ne možemo njima zamjerati jer oni legitimno štite svoje interese, zahvaljujući našoj gluposti mi smo dovedeni u ovakvu poziciju', kazao je Novak.

U ime HDZ-a oglasio se Domagoj Ivan Milošević. 'Dakle, nemojmo optuživati Mađare i MOL, bankare, nemojmo optuživati druge zato što mi sami nismo dovoljno sposobni, zato što ne radimo svoj posao, što Hrvatska ne nudi pravila igre u kojima bi svi imali jednaka prava na tom tržištu i nemojmo, kolega Vukšić, plašiti ljude tržištem. Tržište je tu, treba se prilagoditi, ali s druge pak strane, svaka država, pa i naša, ima na raspolaganju dovoljno alata da odredi jasna pravila igre, za sve jednaka', rekao je Milošević.