A OD ČEGA ŽIVI?

Sve što je Glavašu ostalo je kičast dvorac u Hercegovini

22.01.2015 u 08:53

Bionic
Reading

Kuća u Drinovcima (BiH) u blizini hrvatske granice nova-stara je adresa Branimira Glavaša. U kući veličine između 250 i 300 m2, koja je niknula u svega nekoliko ljetnih mjeseci tijekom 2009, Glavaš uživa nakon što je u zatvorima u Zenici i Mostaru proveo pet godina zatvora dok je u Hrvatskoj na snazi tjeralica temeljem presude Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj je osuđen na 10 godina zatvora

Zdanje podno brda s pogledom na obližnje akumulacijsko jezero, građeno brzinom munje, nastalo je u trenutku kada je Glavaš pobjegao iz Hrvatske u BiH nakon presude Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj je osuđen na deset godina zatvora. Televizijske kamere zavirile su sinoć u unutrašnjost kuće nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca, razotkrivajući ratnu ikonografiju, golem križ uz državni grb s ukrštenim mačevima i trofejne puške. Koliko je vrijedno zdanje u Hercegovini, teško je procijeniti, ali ova katnica jedino je od imovine što ima prepisano na sebe.

Naime uoči presude za ratne zločine sve što je do tada imao prepisao je na sina Filipa, uključujući stan u središtu Osijeka veličine dvjesto kvadrata i vikendicu u Lukoranu na Ugljanu od 145 m2. Uz to, tada mu je za oko milijun kuna u centru Osijeka kupio poslovni prostor od 188,52 kvadrata. Iako je u to vrijeme Glavaš imao na sebi i grobnicu, nju je u međuvremenu prodao.

Saborsku mirovinu u visini od 11 tisuća kuna zamrznuo je, prema vlastitom priznanju, početkom rujna 2011, ali ne zato da bi pomogao RH u kriznim vremenima, jer od tada do danas država je uštedjela više od 300 tisuća kuna, već kako se iz nje ne bi naplatila tada osječka odvjetnica, a danas sutkinja na Županijskom sudu u Osijeku Ljiljana Banac. Ona je u slučaju Selotejp zastupala oštećenika Radoslava Ratkovića. Kako su prema presudi Glavaš i još petorica bili dužni nadoknaditi Ratkoviću troškove obrane, nekadašnji predsjednik HDSSB-a odlučio je zamrznuti mirovinu kako Banac ne bi mogla sjesti na račun i s njega ovršiti 80 tisuća kuna.

'Neću plaćati za ono s čim nisam imao nikakve veze', kazao je prije nekoliko dana za Novi list Glavaš.

Ukoliko mirovinu odluči odmrznuti, neće moći primiti retroaktivno novac za period u kojem ga nije primao, već samo za proteklih 12 mjeseci.

'Makar do kraja života više ne dobio ni lipe od mirovine, neću je aktivirati ako budem morao podmiriti Ratkovićeve troškove', bio je decidiran Glavaš.

Od čega Glavaš sada živi, proljetos je pisao Jutarnji list, otkrivši tajni račun preko kojeg su išle isplate značajnih iznosa. Iz te dokumentacije nije bilo vidljivo gdje je on otvoren.

Glavaš je, podsjetimo, iz zatvora pušten u utorak, nakon što je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ukinulo presudu o zatvorskoj kazni za ratni zločin i naredilo njegovo puštanje. Ministarstvo je učinilo to na osnovi odluke Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku. Vrhovni sud ga je, podsjetimo, osudio na osam godina zatvora. Nekoliko dana prije nego što je pušten iz zatvora za njim su hrvatske vlasti raspisale tjeralicu temeljem presude Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj je osuđen na deset godina zatvora.