MILANOVIĆ DUŽNICIMA

'Provedite se večeras i budite mirni oko kredita!'

16.01.2015 u 21:10

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u emisiji Javna stvar na HRT-u obećao je da zaštititi građane koji imaju kredite u 'švicarcima' nakon naglog rasta tečaja švicarskog franka. Kazao je da jamči da nitko neće biti na gubitku, ni banke ni građani

Milanović vjeruje da će doći do dogovora s bankama, 'ali ako se ne dogovorimo, djelovat ćemo kao država, a iznad hrvatske države nema, u ovome, nikoga'. 'Ako ne bude dogovora s bankama, donijet ćemo zakon, imamo instrumente. I bankama je interes da dođe do dogovora. Jamčim da neće biti problema', kazao je Milanović.

Pozvao je dužnike da slobodno odu u provod i opuste se jer će Vlada riješiti problem sa 'švicarcima'. 'Poduzet ćemo sve da zaštitimo građane, a naravno da to može završiti na sudu, ali valjda i sud ima osjećaj da je ovo izvanredna situacija', kazao je Milanović.  Ako ipak ne bude dogovora s bankama, Milanović je spomenuo da će regulativno olakšati građanima problem putem odgode ili smanjenja kamate. 'Nitko neće bankrotirati. Ni građani ni banke. Pozivam ljude da ne rade dramu. Imamo situaciju potpuno pod kontrolom', rekao je premijer. Kazao je i to da on nije podigao kredit u 'švicarcima'. 'Bio sam nepovjerljiv prema nečemu što je jako povoljno', kazao je za HRT.

S novoizabranom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović planira surađivati kao i s predsjednikom Josipovićem. Što se tiče njezine želje da sazove tematsku sjednicu Vlade o gospodarskoj situaciji u zemlji, Milanović smatra da je bio jasan kada je rekao da može doći kad hoće četvrtkom i da će joj posvetiti vremena koliko želi. Čestitati na pobjedi joj - neće. 'Ne znam što to znači čestitati. To nije stvar kućnog odgoja. Njega imam i previše. Nisam čestitao ni Ivi Sanaderu. Prolazim i nekada glavom kroz vrata, ne baš kroz zid', kazao je premijer.

Milanović nakon kampanje, koja je bila prepuna prijetnji i uvreda, ne želi čestitati na pobjedi kandidatu kojeg nije želio. Smatra da je riječ o inzistiranju na pukoj formi. Sandra Petrović Jakovina, koja je svojom izjavom za tportal, u kojoj je izrazila sumnju u ustavnost pobjede novoizabrane predsjednice, izazvala pravu političku buru, neće biti kažnjena. 'Žena je pročitala Ustav i protumačila ga kako ga ona vidi', kazao je premijer. SDP o tom pitanju nema stav, ali... 'Je li to tabu tema?', upitao je. 'Ljudi imaju svoje stavove, a ja o tome ne želim govoriti', kazao je.

Od ideje novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da za isti stol posjedne svoga, još uvijek stranačkog šefa Tomislava Karamarka i premijera Zorana Milanovića neće biti ništa. 'Za tango je potrebno dvoje', kaže Milanović. Objasnio je da je on bio spreman na suradnju od samoga početka, ali da ga oporba na čelu s Karamarkom ruši na ulici. 'Nemaju više snage za splitsku Rivu, ali zato su tu sabotaže, napad na ustavni zakon, kampiranje u Savskoj', mišljenja je predsjednik Vlade. Ipak, jedva čeka sučeljavanje s Karamarkom. 'Sad smo na čistini Karamarko i ja. Jedva čekam razgovor o međunarodnoj ekonomiji, financijama, Europskoj uniji i svemu onome o čemu se pripremam cijeli život, ne znajući da ću postati premijer', zajedljivo je poručio Milanović. Kazao je da ga ne zanima Karamarko, ali ne može izbjeći pitanje, te bi mu draže bilo pričati o uspjesima Vlade i mjerama koje su uveli, poput otpisa dugova, smanjenja poreza i većih plaća.