ŠUNDOV BRANI KERUMA

'Kod nas su Srbi posve ravnopravni'

Bionic
Reading

Skoro je zadivljujuća brzina kojom je splitski gradonačelnik Željko Kerum napustio u utorak salu za sastanke u zgradi gradske uprave nakon susreta s novim američkim veleposlanikom Jamesom Foleyem, sve kako bi izbjegao bilo kakvu mogućnost odgovaranja na pitanja o svome nedjeljnom nastupu na HTV-u

SPLIT - A novinara se za takav protokolarni sastanak okupilo više nego ikada - barem dvadesetak njih koji su željeli čuti što gradonačelnik misli nakon dvije prospavane noći i oštrih ocjena koje su se protiv njegova govora mržnje mogle čuti na sjednici Vlade.

Foley u Splitu

Kerum je u nastupni posjet primio novog američkog veleposlanika Foleya,kojem je dolazak u Split bio prvi 'izlazak' iz Zagreba u prvih desetakdana mandata. Kerum i Foley razgovarali su o mogućnostimarazvoja Splita, pa je najavljen i novi radni sastanak o američkoj podršci tome. Povod posjetu bila je i američko-hrvatska vojna vježba, a posjetio je i splitski škver, te se susreo sa županom Antom Sanaderom. Posjet škveru, rekao je Foley, nema veze snajavama o zainteresiranosti američke kompanije koja gradi brodove zaameričku ratnu mornaricu za kupnju splitskog škvera, čak tvrdi da nijeni čuo takve najave.

No, brzim bijegom on je pitanja izbjegao, pa je dužnost da artikulira misli svojega nadređenog u gradu, kao i ranije u tvrtki Kerum d.o.o, po tko zna koji put dopala dogradonačelnika Juru Šundova, piše Slobodna Dalmacija.

'Ja ću vam reći iz prve ruke, ja gospodina Keruma poznajem otkad smo bili djeca od pet godina. Nikad u našem životu nismo pričali o Srbima, nikada nismo pričali o tim pitanjima. Takva pitanja u njegovu životu, i poslovnom i privatnom, zauzimaju zanemarivo malo prostora, on se uopće ne bavi tim pitanjima.

Ne znam kako je došlo do takvih izjava, on je u svom životu pomogao mnogim ljudima, pa i mnogim Srbima kad im je bilo najteže, u našoj firmi iz koje smo došli u politiku ima mnogo ljudi srpske nacionalnosti koji su posve ravnopravni sa svim radnicima.

Ne vidim razloga zašto na tu temu više širiti priču. To što je rekao nije kontra zakona, pa ako bilo tko smatra u ovoj Republici Hrvatskoj da je on napravio nešto kontra zakona, onda će poduzeti mjere.

Gospodin Kerum nije ni šovinist ni ksenofob, niti je antisrpski raspoložen, on je jedan gospodarstvenik koji ima viziju za razvoj ovoga grada i time ćemo se baviti. To mu je vjerojatno nametnuto', kazao je Šundov, koji nije želio komentirati smatra li Kerumove izjave o Srbima barem nespretnima, ali ni misli li da je jedini problem u tome je li dovoljno to što takve izjave eventualno nisu protuzakonite.