PREVIRANJA U SDPU

Može li Bandić smijeniti Milanovića?

22.09.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Mogućnost da se Milan Bandić kandidira na predsjedničkim izborima izazvala je ozbiljna previranja unutar najveće opozicijske stranke. Više nije samo pitanje hoće li Bandić biti izbačen iz SDP-a, ako se kandidira unatoč stranačkom predsjedničkom kandidatu, nego i vodi li Zoran Milanović SDP u pravom smjeru

Neki su ugledni članovi SDP-a, naime, uvjereni da je sam Zoran Milanović kriv što je uspjeh izborne kampanje službenog kandidata stranke Ive Josipovića, a time i uspjeh samog SDP-a, ugrožen Bandićevim igrama. Nastavi li tako, SDP bi nakon gubitka parlamentarnih izbora i polovičnih rezultata na lokalnim izborima mogao izgubiti i utrku za Pantovčak. Neki smatraju i da se i sam predsjednik SDP-a Milanović zaigrao te da mu uopće nije stalo do predsjedničkih izbora, nego Josipovića koristi za konačni obračun s Milanom Bandićem

Milanoviću nije stalo do pobjede?

'Milanović javno podilazi i Bandiću i Josipoviću, a tajno medije puni informacijama usmjerenima protiv obojice. Doveo nas je u nezgodnu poziciju koja nikome ne koristi, a on sam ponaša se tako da postaje jasno da mu uopće nije stalo do pobjede SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima', kaže naš sugovornik iz SDP-a, koji je želio ostati anoniman.

Bandić bi za premijera?

Jedan od scenarija koji se ovih dana spominju u kontekstu Bandićeve kampanje po Hrvatskoj kaže da se on neće uopće kandidirati za Pantovčak, nego da se zapravo priprema za parlamentarne izbore i kandidaturu za SDP-ova premijera. Ako ne bi uspio  srušiti Milanovića, prema tom scenariju Bandić bi naprosto osnovao svoju stranku i ušao u bitku za Banske dvore na krilima rasta popularnosti izvan Zagreba.

Isti izvor, premda podržava Josipovića, ističe da stranka nije na pravi način birala predsjedničkog kandidata jer tom izboru nisu prethodile nikakve ozbiljne ankete o popularnosti pojedinih SDP-ovih ljudi s predsjedničkim ambicijama.

Jaz između stranke i kandidata

Milanović je, naime, samostalno (Statut mu to omogućava) odlučio da će Josipović i Ljubo Jurčić biti jedina dva kandidata između kojih će birati članovi stranke, a svoje ambicije za osvajanje Pantovčaka bili su mu otkrili i Bandić i Zlatko Komadina. Milanović ih, međutim, nije uzeo u obzir. Zbog takvog načina izbora i Milanovićeva podvojenog ponašanja je i nastao jaz, kaže jedan drugi SDP-ovac koji također ne želi javno govoriti o odnosima u stranci.

Predsjednik marginalizirao Predsjedništvo?

Jedan od članova Predsjedništva ističe da je Milanović izabran prema najvišim demokratskim standardima, ali da ne vlada strankom po istim tim standardima.
'On odlučuje o svemu, potpuno je marginalizirao i uzurpirao ovlasti Predsjedništva i stalno nas dovodi pred svršen čin, a tako je bilo i s odlukom o unutarstranačkim izborima za predsjedničkog kandidata. Sada se pokazalo da je to bilo pogrešno, a bojim se da je velika šteta napravljena i našem službenom kandidatu i cijeloj stranci te da sada pod nadzor moramo u zadnji čas stavljati nešto što se posve nadzoru otelo', zaključuje naš sugovornik iz Predsjedništva koji je želio ostati neimenovan.

Milanović službeno šuti

Tko je jači?

Pokušali smo danas o svemu što smo čuli od njegovih stranačkih kolega razgovarati i s predsjednikom Milanovićem, ali je Milanović do daljnjega odabrao službenu šutnju.

Sutra bi se o slučaju Bandić i načinu na koji se vodi stranka trebalo raspravljati na Predsjedništvu stranke, ali je pitanje tko će se od 10 članova tog stranačkog tijela uopće na sjednici i pojaviti. Bandić i inače na sjednice Predsjedništva ne dolazi, a nekoliko članova s kojima smo danas razgovarali ne mogu na nju doći sutra jer su na ranije dogovorenim službenim putovanjima ili su zauzeti ranije utvrđenim obvezama.

Svi oni, međutim, ne žele javno govoriti o unutarstranačkim problemima i mahom poručuju da će sve što imaju reći kazati ili na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva ili sjednici Glavnoga odbora u subotu.

Mršić: Bandić ne može izazvati raskol

'O stranačkim stvarima sam uvijek govorila i govorit ću na sjednicama stranačkih tijela, a ne u medijima', kratko nam je odgovorila članica SDP-ova Predsjedništva Željka Antunović kada smo je zamolili za komentar previranja u SDP-u i slučaja Bandić. Slične odgovore dali su i Tonino Picula, Zlatko Komadina i Zvonimir Mršić. Svi tvrde da bezrezervno podržavaju Josipovića.

Mršić naglašava da se uvijek može raditi i bolje, ali da se za moguće pogreške ne može kriviti samo predsjednika Milanovića jer je cijelo Predsjedništvo suodgovorno za ono što se događa. Podsjeća da, unatoč svemu, i Josipoviću i SDP-u raste popularnost i naglašava da nijedan pojedinac, pa tako ni Milan Bandić, ne može izazvati raskol u toj stranci.

Komadina: Učinit ćemo sve da Josipović pobijedi

Picula poručuje da nema potrebe za dizanjem tenzija jer će Predsjedništvo ozbiljno razmotriti sve probleme koji su se pojavili na dnevnom redu funkcioniranja stranke, uključujući i probleme s Bandićem. Priznaje da bi se vrh stranke morao češće sastajati i da se nije trebalo čekati da problemi eskaliraju da bi ih se krenulo rješavati, ali ne bježi od suodgovornosti.

Komadina tvrdi da je stanje u SDP-u uredno i da je uvjeren da svi članovi podržavaju službenog predsjedničkog kandidata te da će učiniti sve da on i pobijedi.
'Svaku kandidaturu ugrožavaju ili podižu oni koji glasuju na izborima, a stranka je tu da osigura infrastrukturu i logistiku. Naš je zajednički cilj da SDP-ov kandidat Josipović pobijedi i ja ću mu pružiti bezrezervnu podršku', poručuje Komadina.

Bandić je danas podnio kandidaturu začetvrti mandat predsjednika GO SDP-a Zagreba, a iz središnjice stranke se doznaje da je svojukandidaturu podnio i čelnik Foruma mladih SDP-a Davor Bernardić. Bandić i Bernardić imaju 30 dana za prikupljanje potpisa podrške članstva.