(NE)VAŽEĆI LISTIĆI

DIP: Brojimo glasove uvijek na isti način

15.01.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Nakon što je jučer u izjavi za tportal SDP-ovka i bivša članica izbornog tima Ive Josipovića Sandra Petrović Jakovina dovela u pitanje ustavnost izborne pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjednički izborima, pitali smo DIP ima li ona, prema njihovoj ocjeni, dovoljan broj glasova za proglašenje pobjede

Iz DIP-a odgovaraju kako su rezultati izbora privremeni i nepotpuni jer će se izbori ponoviti na izbornom mjestu br. 46 u Karlovcu.

'Državno izborno povjerenstvo, nakon što se provede ponovljeno glasovanje na biračkom mjestu br. 46 u Gradu Karlovcu i time prikupljenih i obrađenih rezultata glasovanja sa svih 6.352 mjesta odmah donijeti i objaviti Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora', poručuju iz DIP-a.

Dodaju i kako su nepotpune rezultate 11. siječnja objavili na isti način kao i na svim do sada provedenim izborima za predsjednika Republike.

Podsjetimo, u izjavi za tportal profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić upozorio je kako je problem to što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova. Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto.

No dr. Đulabić naglašava kako se na temelju toga ne može osporavati pobjeda Kolinde Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su glasali.