LIBIJSKA AFERA

Šef Konstruktora prijavljen za lažiranje dokumentacije

Bionic
Reading

Splitska policija danas je kazneno prijavila direktora splitske građevinske tvrtke Konstruktor Željka Žderića, kojega sumnjiči za krivotvorenje dokumenata. Riječ je o dokumentu kojim je Konstruktor-inženjering tužio Slobodnu Dalmaciju s odštetnim zahtjevom od vrtoglavih milijardu i 700 milijuna kuna, za koji je utvrđeno da je falsifikat, a kao odgovornog za krivotvorenje isprave je policija kazneno prijavila generalnog direktora Željka Žderića

SPLIT - Početkom rujna na Općinskom sudu u Splitu donesena je nepravomoćna presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Konstruktora. Željko Žderić je tvrdio da je zbog pisanja Slobodne izgubio dobiveni posao izgradnje prometnice Hiska El-Jedide-Sirt u Libiji, gdje je dobit trebala biti 1,7 milijardi kuna, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Sve je počelo prije četiri godine kada je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen članak pod naslovom 'Konstruktor-inženjering kupuje i osniva poduzeća radi pranja novca', a u kojemu umirovljeni inženjer Konstruktora Božo Biuk iznosi niz optužbi na račun Žderića.

Županijsko državno odvjetništvo je počelo istraživati slučaj nakon napisa da je Željko Žderić u sporu protiv Slobodne Dalmacije priložio lažno izvešće Glavnog vijeća za promet i veze Velike Arapske Narodne Socijalističke Džamahirije Libije.

Premda je istraga dovršena prije nekoliko godina, još nije osvanula optužnica protiv Žderića i šefa Porezne uprave Ivice Mladinea za privatizacijske malverzacije početkom devedesetih godina.