POVRATAK NA SLOBODU

Nekakav drugačiji Osijek dočekuje Glavaša

14.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Vrati li se Branimir Glavaš na slobodu u Osijek, to više neće biti onaj Osijek ni ona Hrvatska, koju pamti od ranije, smatraju neki od tportalovih sugovornika s kojima smo razgovarali nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda, prema kojoj je vođa HDSSB-a osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku 1991. Za javnost je, nakon odluke ustavnih sudaca o ukidanju osuđujuće presude Vrhovnog suda, a i za osuđenika, sada najvažnije pitanje - je li on trenutno kriv ili ne? Da, kriv je!

'Što jasnije moramo istaknuti: Branimir Glavaš je sada nepravomoćno osuđen za ratne zločine. Ukidanjem pravomoćne presude Vrhovnog suda Ustavni sud nije ga proglasio nevinim, nego je predmet vratio tom sudu na ponovni postupak. Moramo to naglasiti i zbog javnosti i zbog žrtava i njihovih obitelji koje su uznemirene ovim događajem te koje nam se neprestano javljaju', rekla je danas tportalu Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Slučaj otvara nekoliko pitanja, poput dodatne pravne nesigurnosti koju može uzrokovati predugo čekanje na odluku Ustavnog suda o Glavaševoj žalbi (više od četiri godine) te shvaća li javnost pravilno pravnu važnost ove odluke i eventualnog puštanja Glavaša na slobodu.

'Ustavni sud uopće nije ulazio u meritum krivnje, pa zato moramo tim jasnije istaknuti da nije oslobođen. I dalje je na snazi nepravomoćna presuda i sve činjenice utvrđene u prvostupanjskoj presudi, a one su izvan svake sumnje. Drugo, iznimno je važno izjednačavanje sudske prakse, ali u ovom slučaju za taj cilj bilo bi korisnije da se provede edukacija sudstva o primjeni ženevskih konvencija od ovako dugo čekane odluke Ustavnog suda', ustvrdila je Teršelič.

Da to Glavaša ne zanima, što je isticao cijelo vrijeme boravka u mostarskom zatvoru, već političke ambicije sa svojim HDSSB-om, pokazao je brzom reakcijom nakon ukidanja presude te je novu okolnost u svom dugogodišnjem slučaju, u priopćenju za javnost, ocijenio 'velikim danom za istinu o Domovinskom ratu i za cijelu Republiku Hrvatsku'.

Njegov sugrađanin Jaroslav Pecnik, gradski vijećnik Laburista i politički analitičar, smatra da Glavaš cijelo vrijeme vjeruje u svoj velik politički utjecaj ne samo u Osijeku, nego i na nacionalnoj razini, ali da se njegova snaga realno značajno izgubila uslijed njegova izbivanja iz javnog života zbog boravka u zatvoru u Mostaru posljednje četiri godine.

'Da je tako, pokazuju i velike promjene u stranci koje je poduzeo tako što je posmicano cijelo vodstvo HDSSB-a, a dovedena garnitura mladih i neiskusnih koji trebaju služiti kao pokriće određenog novog puta ove stranke, no itekako je jasno da sve konce i dalje drži Glavaš. Nesumnjivo će sada, bude li pušten na slobodu, koristiti sve načine da vrati utjecaj i da se prikaže žrtvom namještenog, kako voli reći, montiranog političkog procesa. Uoči parlamentarnih izbora, pogotovo, mogao bi iskoristiti cijelu situaciju da, ako ništa drugo, ostvari određeni izborni rezultat i bude poželjna udavača većim strankama u borbi za vlast', ocjenjuje Pecnik.

Damir Kramarić, predsjednik osječkog HDZ-a, ne očekuje da bi puštanje Glavaša uzrokovalo veće nestabilnosti u gradu: 'Što se mene tiče, dobrodošao je u Osijek, a ovdje je politička situacija sasvim jasna. Međutim za nas je sve novo na političkom planu ujedno zanimljivo. U globalu nisam opterećen ovim slučajem', komentirao je kratko Kramarić, sada na čelu organizacije kojom je ranije rukovodio Glavaš, prije nego što se odvojio osnivanjem HDSSB-a uoči pokretanja pravosudnog progona zbog ratnih zločina.

Osijek je Glavašu neizmjerno važan kao utvrda i politička baza, što je potvrdila i grčevita borba za pozornost javnosti u listopadu, kada je došao na svjedočenje na osječki sud zbog svog spora s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, kojega je tužio za klevetu.

'Pravna bitka je najvažnija i u tome će nadležne institucije raditi svoj posao, a ja ću poštivati odluke jer sam legalist. Međutim, što se politike tiče, ne vjerujem da bilo kakve nove okolnosti oko Glavaševa slučaja mogu poremetiti vlast u Osijeku jer je ona stabilna i izabrana na redovnim demokratskim izborima', kazao je Vrkić.


Vrkić i Glavaš našli su se na sudu nakon što je gradonačelnik okvalificirao Glavaša ratnim profiterom. Kasnije je, podsjetio je za tportal, sva saznanja koja je prikupio o tome predao DORH-u i za njega je taj slučaj gotov.

Do ovih analiza dovela je odluka Ustavnog suda koji je ukinuo presudu Vrhovnog suda, a kojom je Branimir Glavaš kažnjen s osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad osječkim civilima 1991. Ustavni sud je donio odluku četiri godine nakon što je Glavaš podnio ustavnu tužbu, a dug period čekanja nedavno je kritizirao putem svog odvjetnika.

Presuda je ukinuta jer je Ustavni sud utvrdio da je Vrhovni sud primjenjivao odredbe protokola iz Ženevske konvencije iz 1949. o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba umjesto odredbi spomenute konvencije koje se odnose na ratove među državama. Dalje, Ustavni sud izrekao je da Vrhovni sud mora ocijeniti jesu li sve stranke u postupku imale ravnopravan status. Uvažen je Glavašev prigovor na davanje statusa krunskog svjedoka Krunoslavu Fehiru, a Vrhovni sud morat će raspraviti i o statusu drugih svjedoka.