NAKON NIZA AFERA

Smijenjen Mravak i cijela uprava HEP-a

22.09.2009 u 13:19

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada predložila je Skupštini Hrvatske elektro-privrede smjenu Ivana Mravaka i cijele uprave HEP-a. Također je predložila da novi predsjednik uprave bude Leo Begović, državni tajnik za energetiku u Polančecovu Ministarstvu gospodarstva i dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora HEP-a

Jedan od razloga kolektivne smjene čelništva HEP-a je kaznena prijava protiv Mravaka i četvero njegovih suradnika zbog zlouporaba ovlasti i položaja prilikom fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića, HDZ-ova povratnika iz Australije. Na novinarsko pitanje kako dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora HEP-a Leo Begović, pored kojeg su prošle sve afere u tom javnom poduzeću, može biti izabran za Mravakova nasljednika, glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun nije htio odgovoriti.

'Kako je Begović dobro radio svoj posao kao predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, ne vidim ništa sporno u njegovom imenovanju za čelnog čovjeka uprave', ocijenio je ministar mora, prometa i veza Božidar Kalmeta

Leo Begović, diplomirani inženjer informatike, rođen je 10. srpnja 1970. godine u Dubrovniku. Oženjen je i ima jedno dijete. Diplomirao je 1997. godine na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, a trenutačno je na magistarskom studiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, smjer upravljanje izvozom. Profesionalnu karijeru je započeo 1998. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao stručni savjetnik predsjednika Županijske komore Čakovec. Od 2001. do 2005. radio je kao tajnik Županijske komore Čakovec. Nakon toga je od 2005. do 2008. obnašao funkciju u Ministarstvu gospodarstva, kao pomoćnik ministra za obrt. Prošle godine je imenovan za državnog tajnika za energetiku.

Novi predsjednik Nadzornog odbora HEP-a bit će bivši HDZ-ov zastupnik Krešimir Ćosić, dosadašnji član NO-a, kojeg su mediji dovodili u vezu s energetskim lobijem koji ima za cilj privatizaciju ovog državnog poduzeća. Mediji su špekulirali da je Ćosić u sukobu interesa zbog činjenice da mu je sin jedan od direktora ukrajinsko-slovačke tvrtke Korlea, koja glasi kao jedan od najvećih dobavljača struje.

Prema navodima nekih medija, o smjeni Mravaka je odlučeno u burnoj raspravi na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak navečer, gdje je došlo do sukoba između dvije struje unutar vladajuće stranke; ona 'slavonska' pod vodstvom Vladimira Šeksa pokušala je zaštititi Mravaka tvrdnjom da ne može on jedini biti odgovoran te da se ne smije smjenjivati samo temeljem medijskih napisa.

U prilog nejedinstvu stranke po pitanju Mravakove smjene govori i izjava ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji je nakon današnje sjednice Vlade kazao: 'Uvjeren sam da će Mravak dokazati svoju nevinost. Smijenjen je zbog principijelnih razloga, odnosno prijave policije.'

Osim o slučaju Mravak, novinare je, potaknute nagađanjima o smjeni potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, zanimalo kakva je njegova sudbina u Vladi.

'Njegova je sudbina raditi teške poslove, treba privatizirati brodogradnju, njegova je sudbina da je predsjednik NO-a Ine pa mora riješiti dugove te tvrtke, što ide dobrim smjerom. Njegova je sudbina danas bila da razgovara s radnicima Salonita. Sudbina mu je i da završi novi Zakon o radu. On dobro radi svoje poslove i čeka ga budućnost', kazala je premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, izvijestio je Večernji list.

Istovremeno je, otkriva Jutarnji list, dana potpora svim ministrima, tako da promjena u Vladi zasad neće biti.

Jutarnji list je objavio da je, u trenutku dok je trajao uži kolegij Vlade, Mravak bio na ručku s upravom HEP-a. Nakon što mu je zazvonio telefon, smijenjeni prvi HEP-ovac izašao je. Nakon desetak minuta vratio se u prostoriju i svoje kolege obavijestio o smjeni. Kao službeni razlog smjene naveo je napise u medijima.

Uz Mravaka, u upravi HEP-a su bili Nikola Rukavina, Darko Dvornik, Stjepan Tvrdinić, Željko Tomšić i Željko Kljaković Gašpić