STRUJA SVIMA, A NE SAMO NJIMA

Vladina subvencija je nezakonita

22.09.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Osim što je nepravedan jer ne koristi onima kojima bi trebao koristiti, Vladin popust na poskupljenje struje od 20 posto kućanstvima koja troše manje od 3.000 kilovatsati struje godišnje ujedno je i – nezakonito izračunat. Tvrde to u Savezu udruga za zaštitu potrošača sa sjedištem u Splitu, iz kojeg napominju kako je izračun popusta protivan Zakonu o energiji, kao i Zakonu o tržištu električne energije

Popust se obračunava od 1. srpnja prošle godine, kad je struja poskupjela za 20 posto, pri čemu je ta, naoko socijalna mjera, bez analize o tome tko zapravo popust dobiva, nedavno produžena do 1. srpnja 2010. No, tvrdi predsjednik Saveza Nenad Kurtović, popust nije zakonit, piše Novi list

– Da bi se za nekog potrošača izračunao popust, HEP mora za njega izraditi dva obračuna, jedan po novoj cijeni, koju iskazuje na računu, i jedan po staroj, koju u računu ne prikazuje, već samo daje razliku između nove i stare cijene, prikazanu kao potporu građanima.

Taj popust nije ni moguće drugačije izračunati, što znači da HEP, da bi proveo Vladinu odluku, mora izraditi dva obračuna s dvije različite cijene, što je protivno Zakonu o energiji, koji kaže kako cijena električne energije za istu kategoriju potrošnje mora biti jednaka na cijelom području Hrvatske, kaže Kurtović. Ovako se dijelu potrošača utrošena struja obračunava po staroj cijeni, a drugima po novoj, većoj jer troše više.

Iz Hrvatske energetske regulatorne agencije odgovaraju da tu ničeg protuzakonitog nema jer je cijena struje za sva kućanstva i dalje jednaka, no dio se potrošnje za određene kategorije subvencionira iz proračuna. Osim toga, Zakon o tržištu električne energije kaže da Vlada može privremeno utvrditi niže cijene električne energije.

– U računima je svima iskazana nova, jednaka cijena struje, dok se stara svjesno prikriva da se ne bi vidjelo da se dijelu kućanstava naplaćuje utrošena struja po staroj, a drugima po novoj cijeni. Zakon uistinu kaže da Vlada može utvrditi niže cijene, ali u dijelu koji se odnosi na proizvodnju električne energije, ističe Kurtović.

Vlada može dati popust, ali bi ispravno bilo da se išlo na smanjenje tarifnog stavka za proizvodnju, kao kod nedavne promjene cijene struje zbog povećanja PDV-a. Ovako, zaključuje, samo je uz pomoć stare cijene moguće izračunati visinu Vladine subvencije.