GRČIĆ I EKIPA ODGOVORILI HDZ-U

'Ovo nije predizborna priča, ne damo da udaraju po nama'

08.01.2015 u 13:01

Bionic
Reading

'Milanovićeva vlada najneuspješnija je Vlada u povijesti Hrvatske', orilo se posljednjih dana iz grla HDZ-ovih članova te njihove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Trpjeli su takve optužbe u Banskim dvorima samo nekoliko dana, a onda je potpredsjednik Vlade Branko Grčić sazvao ekspresnu press konferenciju i uz pomoć kolega ministara danas pokušao dokazati da je Kukuriku vlada uvelike bolja od one prethodne, HDZ-ove

Predstavljajući gospodarske rezultate za prošlu godinu, ali i za cijeli mandat Kukuriku vlade, potpredsjednik Branko Grčić naglasio je da su se u posljednje tri godine preokrenuli loši trendovi, a posebice se to vidjelo na rezultatima u 2014.

'Naši ciljevi su od početka determinirani – uređenija država, sređenije javne financije, za što su potrebne strukturne reforme, osiguranje temelja za gospodarski rast i socijalna pozicija građana, zaštita najpotrebitijih. Kad govorimo o uređenosti države, imali ste priliku pratiti rad Vlade i znate da smo sredili porezni sustav, doveli javne financije u razumnu mjeru deficita koji omogućuje kvalitetniji ulazak u fiskalnu godinu. Što se tiče socijale, osigurali smo isplate svih obveza prema građanima, a mirovine nisu smanjivane, nego su čak minimalno usklađivane; socijalna davanja isplaćivana su redovito i to je poseban doseg naše vlade koja je lijeva, socijaldemokratska vlada. Što se tiče gospodarskog rasta, nismo uspjeli dignuti BDP iznad nule, ali su stvoreni temelji da se to dogodi', kazao je Grčić.

Većina gospodarskih pokazatelja u 2014, dodao je Grčić, preokrenula je trend, pri čemu se potpredsjednik Vlade nada da će se takav pozitivni trend nastaviti i u 2015.

'Puni efekti pripreme i mukotrpnog rada Vlade vidjet će se u narednim godinama. Procesi u makroekonomiji nisu brzi, tunel je dug, kroz tunel se vozimo, ali s jasnim smjerom da konačni rezultati budu uvjerljivi i da osiguraju trajnu stabilizaciju stanja u gospodarstvu', kazao je Grčić.

U prezentaciji u Banskim dvorima kao najveće dosege Vlade Grčić je pobrojao rast industrijske proizvodnje, koja je prošle godine rasla za 1 posto i to prvi put nakon 2008, te rast izvoza koji je u prvih 10 mjeseci 2014. imao rast od 8,5 posto.

'Uspjeli smo učiniti nešto što se godinama prelamalo kroz gospodarsku politiku; sjetite se izbornih kampanja u kojima se govorilo da trebamo jačanje industrije, a ne život na dug. Iz ovih pokazatelja jasno se vidi da se ekonomija restrukturira i to je najveći doprinos Vlade. Od trgovačke ekonomije bazirane na stalnom zaduživanju i uvozu okrenuli smo se nečemu što se bazira na oporavku industrije, oporavku izvoza i to predstavlja novu, zdraviju ekonomiju, na čemu ćemo bazirati gospodarsku politiku i dalje. To je najveći doseg Vlade', kazao je Grčić.

Pohvalio se i dobrim podacima u turizmu, ali i rastom osobne potrošnje, a ona je rasla u devet od 11 mjeseci prošle godine.

Što se tiče nezaposlenosti, nije se, kaže Grčić, dogodilo to da je broj nezaposlenih dostigao 400.000. 'Preokrenuli smo trendove, a stopa nezaposlenosti pada za dva postotna poena od početka 2014', kazao je potpredsjednik Vlade, kazavši kako se bilježi i sve veći broj zapošljavanja prema evidenciji HZZ-a.

Iako inače poznat po optimizmu, Grčić se spomenuo i problema na koje Vlada još nema odgovora. Najveći problem još uvijek je stopa propadanja građevinskog sektora. 'Na građevinski sektor otpada 30 posto svih dugova prema bankama, a kada se tome dodaju i društva za poslovanje s nekretninama, zaduženost se penje na visokih 87,5 milijardi kuna ili čak 39 posto cjelokupne zaduženosti gospodarstva u 2013', poručio je Grčić.

Problem stvara i BDP. 'Teze o 12 kvartala pada BDP-a ne stoje jer BDP pada 24 kvartala, tri godine prijašnje vlade i tri godine ove vlade. U mandatu prošle vlade BDP je kumulativno potonuo 10 posto, a mi moramo to izvući na nulu. Još uvijek smo ispod nule, ali trendovi u gospodarstvu pokazuju da u 2015. možemo isplivati iznad nule. Još uvijek nas dolje vodi katastrofalno stanje u građevini, a to ćemo popraviti tako da povećamo investicije', kazao je Grčić

Na opasku novinara Grčić je priznao da je BDP rastao u dva kvartala 2011, no to se, dodaje, 'nije odrazilo na ukupnu sliku niti je bila najava trenda ozbiljnih gospodarskih kretnji'.

S obzirom da je većina danas iznesenih podataka poznata od prije, novinari su Grčića upitali je li press konferencija organizirana kao predizborna priča kako bi se podacima pomoglo Ivi Josipoviću u kampanji.

'Ovo nije predizborna priča, ovo je odgovor na neke izjave iz opozicije koja je postavljala pitanja o nestručnosti i neradu Vlade. Ne možemo dopustiti da netko udara po nama, a da mi na to ne odgovorimo. Ovo je najtransparentniji odgovor. Imamo rezultate, a oni prije nas to nisu imali', kazao je Grčić.

Nešto žešće HDZ-u je odgovorio ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras. 'Nestručna, nesposobna i dijelom korumpirana vlada HDZ-a stavila nas je u tešku situaciju i nakon tri godine rada pozitivni pokazatelji se vide i Hrvatska izlazi iz recesije i krize. U crnoj, odnosno plavoj rupi HDZ-a nestalo je preko 50.000 obrta i tvrtki koje su tada prestale s radom ili figurirale samo na papiru, a 2012. smo ih izbrisali. To je rezultat rada te nestručne, nesposobne i dijelom korumpirane vlade HDZ-a. U zadnje dvije godine bilo je 44.000 novoosnovanih tvrtki i obrta, i više ih je nego što ih je ugašeno. S te strane poduzetništvo i obrt se oporavljaju', kazao je Maras, predstavivši pokazatelje u svom resoru.

Iako je većina iznesenih brojki već bila poznata, neke novije podatke moglo se doznati od ministra financija Borisa Lalovca. Naime kazao je kako je u prvih sedam dana ove godine osobna potrošnja veća za 0,7 posto nego u prvih sedam dana prošle godine.

'Govorimo o prvih sedam dana koje mjerimo fiskalizacijom, a po broju računa vidimo da se diže taj dio potrošnje. Nadamo se da je to posljedica namjera Vlade da se rastereti dohodak', kazao je Lalovac.

Govoreći o podacima iz svog resora, Lalovac je kazao da je nelikvidnost krajem 2014. iznosila 30 milijardi kuna, no da je u silazećem trendu.

'Najveći dio nelikvidnosti su zapravo nekretnine, a spominjao sam zlatne dečke koji imaju velik broj povezanih kompanija što su ostavile dugove državi i to nije bilo lako odmrsiti', kazao je Lalovac.

Rastom industrijske proizvodnje pohvalio se i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, osvrnuvši se pritom i na brodogradnju. 'Preuzeli smo devet milijardi kuna obveza, ali ukupno ste vi, građani, loše poslovanje u brodogradnji ranijih godina platili 23 milijarde kuna - godinama su Vlade gledale u to, trošile vaš novac i kupovale socijalni mir. Jedna smo od rijetkih europskih vlada koje su u fazi ulaska u EU spasile brodogradnju. Hrvatska je brodogradnja bolja nego što je bila. Zašto to netko nije napravio prije 10 godina, ne znam. Zašto su šutjeli dok su naši roditelji plaćali milijarde kuna gubitaka, ne znam', kazao je Vrdoljak.

S obzirom na to da Vlada ove godine očekuje gospodarski rast iznad nule, novinari su potpredsjednika Vlade upitali očekuje li se to možda već u prvom kvartalu.

'Pretpostavili smo gospodarski rast na razini godine. Ovi trendovi bi trebali doprinijeti da slika bude pozitivna, no kako će to biti po kvartalima, prerano je reći', kazao je Grčić.

Iako na press konferenciji nije bilo dozvoljenih pitanja novinara izvan teme, ipak se uspjelo dobiti komentar ministra Vrdoljaka na činjenicu da predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović nije znala da se za istraživanje ugljikovodika u Jadranu javila i jedna američka tvrtka.

'Bilo bi dobro da se predsjednički kandidat informiraju prije izlaska u javnost. Radi se o srednje velikoj američkoj tvrtki, a srednje velika američka tvrtka znači desetke milijardi dolara prihoda. Ako treba više informacija oporbi ili predsjedničkoj kandidatkinji, neka nam se slobodno obrate - mi ćemo napraviti prezentaciju i informirati ih o tome što se u stvari događa', kazao je Vrdoljak.

RTL Autor: RTL