RAVNATELJI BIJESNI

Pravilnik o ocjenjivanju je zaštita lijenosti

21.09.2009 u 21:47

Bionic
Reading

Novi Pravilnik o ocjenjivanju koji će donijeti manji broj testova u školama, a učenicima i razne druge povlastice, ponovno je podijelio stručnu javnost. Ravnatelji nekih škola Pravilnik su dočekali na nož, tvrdeći da izgleda kao da su ga pisali sami učenici

Ministarstvo obrazovanja, kako smo danas pisali, najkasnije će u listopadu u škole pustiti Pravilnik o ocjenjivanju, čije se donošenje najavljuje već godinama. Kada stupi na snagu, u školama će se, umjesto tri, u jednom tjednu smjeti pisati najviše dva testa.

'Pravilnik izgleda kao da su ga pisali sami učenici. To je najobičnija zaštita lijenosti', ljutili su se danas neki ravnatelji škola. 'Ovakav pravilnik o ocjenjivanju znači smrt za nastavu kao kreativni proces. Ako sve treba normirati i regulirati, postavlja se pitanje što mi, kao nastavnici, uopće radimo u školi. Neka vlast zaposli robote, to bi im bilo jeftinije', komentirao je ravnatelj Privatne klasične gimnazije u Zagrebu Zlatko Šešelj.

Sa Šešeljem se slaže i ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu Drago Bagić. 'Jedno su osnovne škole, drugo gimnazije, a treće strukovne škole', kaže Bagić. Pozdravlja ideju da škole unaprijed daju roditeljima raspored pisanja testova.

Tea Dragić-Runjak, ravnateljica Gimnazije Čakovec, kaže pak da su u njihovoj školi đaci i do sada pisali najviše dva testa tjedno. 'No, s druge strane, postavlja se pitanje podupiremo li mi na taj način njihov kampanjski rad', kaže Dragić-Runjak.

Milivoj Miliša, ravnatelj IV. gimnazije u Zagrebu, Pravilnik smatra neprovedivim jer će se do kraja kvartala moći pisati testovi iz samo osam predmeta, a naši ih gimnazijalci imaju 15, piše Jutarnji list.