BEBIĆ:

Sabor neće raspravljati o dogovoru Kosor - Pahor

21.09.2009 u 18:05

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas kako ne vidi potrebu da Sabor na plenarnoj sjednici raspravlja o dogovoru koji su nedavno u Ljubljani postigli premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor, odbacivši nagađanja da se Hrvatska tim dogovorom obvezala u korist Slovenije odreći dijela svoga teritorija

'Ne znam o čemu bi to Sabor trebao raspravljati', rekao je Bebić u emisiji Hrvatskog radija 'S Markova trga', upitan hoće li vladajuća većina prihvatiti najavljeni zahtjev iz oporbe da Sabor raspravi dogovor Kosor-Pahor, budući da je tek naknadno potvrđeno da je tim sporazumom dogovoreno da će početna točka nastavka pregovora o rješavanju graničnog spora biti drugi prijedlog Ollija Rehna koji Hrvatska nije prihvatila.

'Sabor je donio svoj zaključak o prvom prijedlogu Ollija Rehna i prihvatio ga. Ne vidim nekog posebnog razloga da se sada ponovno raspravlja', kazao je Bebić.

Dodao je da je na Hrvatskoj i Sloveniji da sada nastave pregovore tamo gdje su prekinuti 15. lipnja, istaknuvši da Vlada i Sabor neće pristati ni na kakvo prepuštanje teritorija. 'Mi teritorij nećemo kupovati članstvom ni u EU niti bilo gdje jer ne postoji vlada ni parlament koji se mogu odreći teritorija', rekao je.

Bebić je napomenuo da je sve ono što je premijerka Kosor dogovorila s Pahorom navedeno u pismu švedskom predsjedništvu EU, koje je javno objavljeno, te da nema razloga nikakvom strahu da se Hrvatska obvezala na nešto što bi bilo protivno nacionalnim interesima . 'Neka svi oni koji misle da tu ima nešto skriveno ponovno pročitaju pismo. Nikakvih izdajničkih i nekih drugih namjera tu nema', dodao je.

Predsjednik Sabora ponovio je da će jesensko zasjedanje Sabora, koje počinje u srijedu, obilježiti i štednja u radu parlamenta, a upitan ne bi li štednja bili i racionalniji putni troškovi saborskih zastupnika (do srpnja je za prijevoz zastupnika utrošeno 1,5 milijuna kuna), odgovorio je da je to otvoreno pitanje, ali i naglasio da se sve čini po propisima.

Na pitanje kako gleda na podatak da je Branimiru Glavašu, koji je nakon što je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina otišao u BiH i nedostupan je hrvatskom pravosuđu, isplaćeno 2,8 milijuna kuna za zamjenski stan, Bebić je odgovorio da Glavaš, budući da je riječ o nepravomoćnoj presudi, i dalje uživa sva zastupnička prava, pa tako i ono na saborski stan.

'Ne možemo mi njemu ukinuti ni plaću niti druga primanja jer sve to prima prema propisima. Što ja o tome privatno mislim nije bitno, već samo ono što piše u propisima, a ja ih ne kanim kršiti', rekao je.

Osvrčući se na javne kritike da Vlada predlaže, a Sabor donosi niz zakona koje je zbog loših rješenja nužno ubrzo potom mijenjati (primjerice zakoni o kriznom porezu, medicinskoj oplodnji i zabrani pušenja), Bebić je rekao da se to ne događa tako često kako se stvara dojam u javnosti.

Što se kriznog poreza tiče, kojega bi Sabor trebao promijeniti na jesenskom zasjedanju, Bebić kaže da zbog brzine i izvanrednog zasjedanja nije u potpunosti razrađen pa ga treba mijenjati, za zakon o oplodnji tvrdi da je 'u međuvremenu struka dala jako korisne prijedloge', dok se po pitanju zabrane pušenja želi zakon prilagoditi malim ugostiteljima i tako im olakšati život u vrijeme krize.