Hrvatska KOSOR ISPUNILA ZAHTJEVE

Radnici Salonita prekinuli štrajk glađu

Devetorica radnika Salonita, koji su u proteklih sedam dana štrajkali glađu, danas nešto prije 17 sati prekinuli su štrajk nakon što im je stiglo jamstvo s potpisom predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor da će biti ispunjeni svi njihovi zahtjevi

Liječnici pregledali štrajkaše

Liječnička ekipa kasno popodne u tvorničkim je prostorijama 'Salonita' u Vranjicu pregledala skupinu radnika koji su prekinuli sedmodnevni štrajk glađu te im je preporučila da ne uzimaju tešku hranu idućih nekoliko dana zbog iscrpljenosti organizama.

'Svakome pacijentu smo pojedinačno objasnili da idućih nekoliko dana uzimaju dosta tekućine i laganu prehranu te da trebaju izbjegavati tešku hranu', rekao je za Hinu voditelj liječničke ekipe dr. Zdenko Biuk. Dodao je kako vjeruje da će se nakon nekoliko dana kontrolirane prehrane radnici koji su štrajkali glađu moći normalno hraniti.

Štrajkaši su nakon prekida štrajka glađu rekli da je svaki od njih za proteklih tjedan dana oslabio sedam do osam kilograma, a jedan od njih koji boluje od dijabetesa i devet kilograma.

U trenutku kada je na telefax stigla poruka-jamčevina premijerke Kosor u prostorijama Salonita u Vranjicu, gdje je bio organiziran štrajk glađu, uslijedio je buran pljesak štrajkaša.

'Ovog trenutka prekidamo štrajk glađu jer smo dobili jamstvo premijerke Kosor da će naši zahtjevi biti ispunjeni. Mi smo zadovoljni takvim raspletom. Ovo je trenutak kada smo obranili naše dostojanstvo koje je bilo ugroženo', rekao je povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS), jedan od štrajkaša glađu, Marko Mikačić držeći u ruci tekst poruke s potpisom premijerke Kosor.

Mikačić je također rekao kako skupina radnika koja je sedam dana štrajkala glađu neće odmah uzimati jelo nego će se najprije posavjetovati s liječnicima na koji način će nakon sedmodnevnog štrajka početi uzimati hranu.

U popodnevnim satima štrajkaše glađu u tvorničkim prostorijama u Vranjicu posjetila je i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir koja je rekla kako začuđuje što je radnicima Salonita, unatoč osiguranih sredstava za nastavak sanacije azbestnog otpada, nedavno stečajni sudac Jozo Ćaleta dao otkaz.

Također je kazala kako je zatražila da se obavi inspekcijska kontrola svih tvrtki bivšega vlasnika Salonita Joze Ćurkovića koji je pobjegao u BiH. 'Ovi ljudi (radnici Salonita) su žrtve nemoralnog ponašanja Joze Ćurkovića koji je ostavio radnike na cjedilu', rekla je Petir.

Povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić, koji je također štrajkao glađu, posebice se u svojoj izjavi zahvalio novinarima koji su izvještavali o sedmodnevnom štrajku glađu rekavši da su pomogli prevladavanju teške sudbine radnika Salonita.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još