NEMAJU PRORAČUN

Sedam gradova čekaju izvanredni izbori

01.01.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Proračuni za 2015. nisu izglasani u gradovima Dubrovniku, Korčuli, Rabu, Omišu, Hvaru, Pagu i Novom Marofu pa su u njima, nakon što Vlada imenuje povjerenike za te gradove, najizgledniji izvanredni lokalni izbori

Prema zakonskim propisima ako se proračun jedinice lokalne samouprave za iduću godinu ne donese do 31. prosinca te godine, pokreće se procedura za prijevremene izbore, a Vlada imenuje povjerenika koji će u međuvremenu upravljati Gradom.

Prijevremeni izbori održat će se u Dubrovniku iduće godine za gradonačelnika i Gradsko vijeće, jer je na prijedlog gradonačelnika Andre Vlahušića s dnevnog reda sjednice vijeća povučena točka dnevnog reda o proračunu za 2015. godinu. Gradonačelnik Vlahušić (HNS) je predložio 'skidanje' proračuna za 2015. te s tim u vezi i odluke o izvršenju proračuna za 2015. godinu istaknuvši da su izbori najbolje rješenje za Dubrovnik.

Njegov prijedlog prihvatilo je 12 vijećnika, četiri iz koalicije HDZ-HSP AS, tri laburista, tri s liste Srđ je Grad, te dvoje vijećnika Dubrovačkog demoratskog sabora koji su potom glasovanjem o točkama dnevnog reda 'skinuli' i prijedlog odluke o privremenom financiranju grada Dubrovnika od 1. siječnja do 31. ožujka 2015.

Gradsko vijeće Korčule sastalo se 23. prosinca, no gradonačelnik je nakon prijepora o dnevnom redu i njegovim izmjenama povukao svoje prijedloge, među kojima je bio i prijedlog proračuna grada za 2015. Mediji 'neslavni završetak' sjednice na kojoj je trebalo odlučiti o proračunu pripisuju među ostalim i višemjesečnoj netrpeljivost između predsjednice Vijeća i gradonačelnika, oboje iz vladajućeg HDZ-a.

Prijedlog gradskog proračuna za 2015. nisu prihvatili vijećnici Grada Raba, a protiv njega glasali su vijećnici iz većinske koalicije HDZ-Rapski pučki sabor-HSS-HSP AS. Za proračun su glasali vijećnici iz redova kolacije SDP-HNS- nezavisni Zdenko Faflja, a suzdržan je bio nezavisni Zdenko Matijević.

Izvanredni lokalni izbori očekuju se i u Omišu gdje Gradsko vijeće u ponovnom pokušaju nije zbog nedostatka kvoruma prihvatilo proračun za 2015. godinu. Od 17 vijećnika na sjednicu vijeća nije došlo svih osam vijećnika HDZ-a te vijećnik Filip Jurjević, kojeg je Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD) isključio iz stranke nakon što je na sjednici 9. prosinca, skupa s HDZ-ovim vijećnicima, glasovao protiv gradskog proračuna.

U roku od tri mjeseca prijevremeni lokalni izbori održat će se u Hvaru jer Gradsko vijeće tog grada nije prihvatilo proračun za iduću godinu. Na sjednici su za predloženi proračun od 12 nazočnih vijećnika glasovala samo četiri vijećnika SDP-a, a svi ostali bili su protiv ili suzdržani. Hvarsko Gradsko vijeće ima 13 vijećnika, a prilikom glasovanja nije bio jedan od dva vijećnika Nezavisne liste "Dica s Pjace" bivšega gradonačelnika Pjerina Bebića.

Protiv proračuna, koji je predložio gradonačelnik Hvara Rino Budrović (SDP), glasovalo je troje vijećnika HDZ-a i dvoje vijećnika nezavisne Liste za ponos mista, a suzdržani su bili po jedan vijećnik nezavisne Liste za ponos mista i Nezavisne liste 'Dica s Pjace' te nezavisni vijećnik Drago Carić.

Prijevremeni izbori se na proljeće očekuju i u Novom Marofu jer 10 od 17 gradskih vijećnika nije prihvatilo prijedlog proračuna za iduću godinu. Protiv proračuna glasovala je koalicija HDZ-HSS (osam vijećnika) i vijećnik laburista, a suzdržan je bio nezavisni vijećnik Marijan Kopjar. Sedam vijećnika koalicije HNS-SDP-HSU poduprlo je proračun gradonačelnika Darka Hrenića, člana Narodne stranke – reformista.

U Pagu je nakon burne rasprave zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica Gradskog vijeća na kojoj je glavna tema trebalo biti izglasavanje proračuna za 2015. godinu s projekcijama za 2016. i 2017.

Od 13 gradskih vijećnika na sjednicu došlo je samo njih sedam, a nakon burne rasprave prije zadnje točke dnevnog reda - rasprave o proračunu za iduću godinu, sjednicu su napustili vijećnici HDZ-a, Tino Herenda i Zlatko Šuljić, te je zbog nedostatka kvoruma ona prekinuta.